25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Fransa OHAL’i 5’inci kez uzatıyor

Avrupa Birliği standartsızlığı OHAL üzerinden de sürüyor. Ankara’yı her toplantıda benzer kararı nedeniyle eleştiren Fransa, ülkesindeki olağanüstü durumu beşinci kez uzatmaya hazırlanıyor.

11 Aralık 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Fransa OHAL’i 5’inci kez uzatıyor

Türkiye’yi her fırsatta OHAL kanunları üzerinden eleştiren Avrupa Birliği’nin en önemli ülkelerinden Fransa’da Başbakan Bernard Cazeneuve, hükümetin parlamentoya OHAL’i uzatmayı teklif edeceğini açıkladı. Manuel Valls’in cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmak için istifa etmesinin ardından göreve gelen Cazeneuve, bahardaki cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri nedeniyle 15 Temmuz 2017’ye kadar OHAL’i uzatacakları nı belirtti. “Terörist tehlikenin sürüyor olması bu uzatma teklifini değişilmez kılıyor” diyen Cazeneuve, OHAL’in vatandaşları korumanın en iyi yolu olduğunun altını çizdi.

40 BİN FİŞLEME

Parlamentonun bu hafta hükümetin uzatma teklifini görüşerek karara bağlayacağı Fransa’da, ilk OHAL ilanı 13 Kasım 2015’teki Paris ve Saint-Denis saldırılarından sonra gelmişti. Uzatılma kararının alınması durumunda beşinci kez OHAL dönemine girilecek ülkede, sertleşen kanunlar nedeniyle Fransız vatandaşları sokakta yürürken aranabiliyor ya da tutuklanabiliyor. Fransa’da fişleme listesi olarak bilinen S listelerinde 40 bin Fransız olduğu düşünülüyor.

Seçimleri kapsayacak

Fransa Başbakanı Cazeneuve’ün açıkladığı OHAL’i uzatma teklifinin temel gerekçesi, 2017’de gerçekleştirilecek iki kritik seçim olarak gösteriliyor. 22 Nisan’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini ve 3 Haziran’daki genel seçimleri kapsayacak şekilde tasarlanan OHAL’in bitiş tarihinin 15 Temmuz olması bekleniyor.