20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Gazze’de milli ve yerli savunma

Gazze ablukasına karşı yürütülen Büyük Dönüş Yürüyüşü’nün 4’üncü cumasında Filistinliler, İsrail askerlerine karşı ‘milli savunma sanayi ürünleriyle’ direniyor. Uçurtmalarla havadan taciz ederken, dev sapanlarla da keskin nişancılara karşılık veriliyor.

21 Nisan 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Gazze’de milli ve yerli savunma

Filistinliler, işgaline karşı yürüttükleri Büyük Dönüş Yürüyüşü’nün dördüncü cumasında  İsrail askerlerinin tüm saldırılarına rağmen eylemlerini sürdürüyor. ‘Şehitler ve Esirler Cuması’nda  keskin nişancı İsrail askerlerinin tüm tehditlere rağmen binlerce Filistinli yine sınıra akın etti. Filistinliler, İsrailli keskin nişancılara karşı lastikleri yakarak kamufle olurken pet şişelerden gaz maskeleri, araç lastiğinden kalkan yakıyor. 

UÇURTMAYLA TACİZ!.. 

Keskin nişancılar yüzünden İsrail askerlerine fazla yaklaşamayan Filistinliler de kendi icat ettikleri dev sapanlarla gaz bombaları ve mermilere karşılık veriyor. Dev uçurtmalarla İsrail askerlerini havadan taciz ediyor. Sabah saatlerinden itibaren sınır bölgelerine akın eden Filistinlilere havadan atan İsrail ordusu tehditler yağdırdı. Tehdit bildirisinde “Ordumuz her şeye hazırlıklı. Askerlerimiz, her türlü saldırıyı önlemek için her şeyi yapacaktır” ifadeleri kullanıldı. Tüm tehdit ve keskin nişancıların katliamlarına rağmen sınırdaki belli noktalarda toplanan Filistinliler, cuma namazını da buralarda eda etti.  İsrail askerleri yine sivillere karşı gerçek mermiler kullandı. İlk müdahale haberi, Batı Şeria’nın El Halil şehrinden geldi. 

Filistinli gençler, yerli imkanlarla yaptıkları milli mancılıkla İsrail saldırılarına karşı koyuyor.

4 FİLİSTİNLİ ŞEHİT

Şehrin El Zaviye Kapısı bölgesinde toplanan yüzlerce Filistinli, gösteri düzenledi. Gösteriye sert şekilde müdahale eden İsrail askerleri, protestocuları dağıtmak için gerçek ve plastik merminin yanı sıra gözyaşartıcı gaz kullandı. Nablus ve Ramallah’a bağlı bazı bölgelerde de Filistinli göstericilere İsrail askerlerinin müdahalede bulunduğu kaydedildi. Silahsız eylemcilere karşı Gazze sınırına konuşlanan İsrailli keskin nişancıları Cibaliya beldesinin doğu sınırında yaraladığı Ahmed Nebil Ebu Akl (25) ve Ahmet Reşat Usamine (24), Saad Abdel-Majid Abu Taha (29), Mohammed İbrahim Ayoub (15), şehit oldu.30 Mart’tan bu yana İsrail askerleri tarafından şehit edilen Filistinlilerin sayısı 39’a yükseldi. Gösterilerde bugüne kadar 3 bin 500’den fazla Filistinli de yaralandı.      

YASAK SİLAH KULLANIYOR 

İsrail ordusunun Gazze sınırında düzenlenen barışçıl gösterileri bastırmak için yasaklı silahlar kullandığı bildirildi. Filistin Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref el-Kudra, “İsrail ordusu, insanların vücudunda parçalanmalara ve derin yaralara neden olan yeni tür gerçek mermi kullanıyor” dedi. Genellikle ölümle sonuçlanan tehlikeli sağlık problemlerine yol açması nedeniyle İsrail ordusunun kullandığı “en tehlikeli mermi” olduğunu söyleyen Kudra, “Bakanlığın türünü belirleyemediği bu mermi çeşidi, yaralının vücudunun birden fazla kısmında yaralanmalara, kemik, kas, damar ve organlarda parçalanmalara neden oluyor” diye konuştu. 

BİLİNMEYEN BİR GAZ

Bu tür mermilerle vurulan yaralıların uzun süren tedavi sürecine tabi tutulduğunu aktaran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kudra, “Kurşun vücudu deliyor ve içeride patlıyor. Şarapnel parçaları birçok organa zarar veriyor. Aynı zamanda bu kurşunlar vücudu delip geçebiliyor” dedi. Kudra, İsrail’in uluslararası platformlarda yasaklanan bu mermileri savunmasız göstericilere karşı sistematik ve yoğun bir şekilde kullandığını ifade etti. Kudra, İSrail ordusunun içeriği bilinmeyen bir gaz kullandığını da kaydetti. 

YERLEŞİMCİLER KÖYLERE SALDIRIYOR 

İşgal altındaki Batı Şeria’da yer alan Ramallah kentine bağlı Burka köyünde bir grup Yahudi yerleşimci Filistinlilere saldırdı. Burka Köy Meclisi Başkanı Adnan Berekat, bir grup Yahudi yerleşimcinin sabah saatlerinde köye baskın düzenleyerek, 50’ye yakın aracın lastiğini patlattıklarını söyledi. 

AGAÇLARI KESTİLER

Yahudi yerleşimcilerin köydeki duvarlara ve araçlara ölüm tehditleri içeren İbranice ırkçı sloganlar yazdığını belirten Berekat, köyün birçok kez yerleşimcilerin saldırılarına maruz kaldığını aktardı.  Burin beldesinde de Yahudi yerleşimciler Filistinlilere ait 100 zeytin ağacını kesti. Bir süredir “Tedfiu Semen” adlı radikal örgüt, İsrail’deki Filistin köy ve şehirlerinde de benzer eylemler gerçekleştiriyor.