25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Göç dalgası AB’yi batırıyor

Artan göç dalgası, AB’nin sözde değerlerini alabora etti. Brüksel’de toplanacak AB zirvesinin taslak metninde, mülteci akınını engellemek için birbirinden ırkçı önerilere yer verildi.

22 Haziran 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Göç dalgası AB’yi batırıyor

Afrika ve Ortadoğu’dan Avrupa’ya göçün geometrik artışı ile birlikte Macaristan’dan sonra İtalya’da da popülistlerin iktidara gelmesi, Brüksel’de dengeleri değiştirdi. Popülistlerin İtalya’nın sınırlarını mültecilerden koruma politikasından taviz vermemesi, Avrupa Birliği’ni (AB) savunduğu sözde insani değerlerden yeniden faşizm maskesini takmaya itti. Brüksel’de Pazar günü AB üyesi 10 ülkenin liderinin katılımıyla gerçekleştirilecek göç zirvesinin sızdırılan taslak sonuç metninde; askeri sınır gücü kurulması, koordineli sınır kapatma, Afrika ülkeleri ile göç pazarlığı ve Avrupa’ya gelenlerin fişlenmesi gibi bir dizi ırkçı önerinin yer aldığı öğrenildi.

10 BİN KİŞİLİK ÖZEL BİRLİK

Almanya, Fransa, İtalya, Yunanistan, İspanya, Malta, Bulgaristan, Belçika ve Hollanda liderlerinin katılması beklenen toplantıda görüşülecek maddelerden ilkinin göç konusunda ‘AB ile koordineli hareket etme’ zorunluluğu olduğu bildirildi. Taslak metinde yasa dışı göçü azaltmak için 2020’ye kadar 10 bin kişiden oluşan bir sınır polis gücü kurulması zorunluluğu vurgulanırken, Birliği daha güvenli hale getirmek için güvenlik harcamalarını artıracağı kaydedildi.

KAMPLAR SINIR DIŞINA

Mülteci akının durdurmak adına Cezayir, Mısır, Libya, Fas, Nijer ve Tunus gibi ülkelerle masaya oturulmasının önerildiği zirve metninde ayrıca, AB üyesi bir ülkeden kabul alan sığınmacıların ikinci bir AB ülkesine hareketleri ile mücadele için, havalimanlarının, otobüs ve tren istasyonlarındaki kontrollerin artırılması da yer aldı. Sığınmacı kamplarının AB toprakları dışında kurulması önerisinde bulunan taslak bildirgeye göre, 2018 sonbaharında zirvenin devamı niteliğinde bir toplantı daha düzenlenmesi planlanıyor. 28-29 Haziran’da yapılacak AB Liderler Zirvesi’nde de aynı konu geniş biçimde ele alınacak. 

SALVİNİ REST ÇEKTİ

İtalya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini, Avrupa Birliği’nin (AB) göç ve sığınmacılar politikalarının görüşüleceği Pazar günkü zirveye ilişkin “Başbakan Giuseppe Conte, Brüksel’e gidecek. Ya orada sığınmacıları savunmak için bile olsa yararlı bir teklif sunulur ya bu kuralları değiştiririz ya da biz hayır diyeceğiz” dedi. Devlet televizyonu RAI’de bir programa katılan Salvini, İtalya’nın her yıl AB’ye 6 milyar avro katkıda bulunduğunu belirtti ve bu parayı “gözüne parmak sokulması” karşılığı gönderemeyeceklerini ifade etti. Sınırların korunmasının bir zorunluluk olduğunu kaydeden İtalyan Bakan, “Durum gerçekten ağır ve Avrupa’da kimse bizi dinlemiyor. Gelen 100 kişiden sadece 7’si gerçek sığınmacı. İnsani koruma konusunu gözden geçireceğiz” ifadelerini kullandı.

BRÜKSEL TÜRKİYE’YE MUHTAÇ

AB Komisyonunun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos, Türkiye ile AB arasında varılan sığınmacı mutabakatının olumlu sonuçlar verdiğini belirterek birliğin Türkiye’ye vadettiği ikinci 3 milyar avroyu bir an önce aktarması gerektiğini söyledi. AB Komisyonunda düzenlediği basın toplantısında konuşan Avramopoulos, “İki yıl önce kabul edilen Türkiye-AB sığınmacı mutabakatı, Doğu Akdeniz’den mülteci akışını yüzde 97 azalttı. Türkiye ile mutabakatımız sayesinde Avrupa’ya geçmek isterken hayatını kaybeden göçmen sayısında da ciddi düşüş oldu. AB, en kısa sürede Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıları desteklemek için verilecek ikinci 3 milyar avro konusunda anlaşmalı” dedi.

TIME TRUMP’I MÜLTECİ KIZLA BULUŞTURDU

ABD’de sarsıcı birinci sayfa tasarımlarıyla bilinen TIME dergisi, haftaya damga Teksas’taki toplama kamplarında tel örgülü kafeslerde ailelerinden ayrı tutulan vuran mülteci çocukların dramını kapağına taşıdı. Ödüllü foto muhabir John Moore’un çektiği 2 yaşındaki Honduraslı göçmen kızın ailesinden koparıldıktan sonra polislere bakarak ağladığı fotoğrafı kullanan dergi, Trump’ı minik mültecinin karşısına koyarak “Amerika’ya hoş geldin” manşetiyle çıktı. TIME’ın kapağı sosyal medyada büyük ilgi görürken, derginin ilgili haberinde Trump’ın önceki gün imzaladığı kararname sonrası minik göçmenin annesinden koparılmadığı ifade edildi.