25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Güney Kore Devlet Başkanı görevden alındı

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, parlamentoda yapılan oylamada 234 milletvekilinin 'Evet' oyu ile görevden azledildi. 56 milletvekili ise 'hayır yönünde oy kullandı.

9 Aralık 2016 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Güney Kore Devlet Başkanı görevden alındı

Güney Kore parlamentosu siyasi skandalın odağındaki Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin azledilmesi için sunulan önergeyi onayladı.

Güney Kore televizyonları tarafından canlı yayınlanan oylamada parlamentodaki 300 milletvekilinden 234'ü Park'ın azli lehinde oy kullandı. 56 milletvekili ise Park'ın görevden azledilmemesi yönünde oyunu verdi. Ülkenin ilk kadın Devlet Başkanı Park'ın azlini isteyen önergenin parlamento üyelerinin üçte ikisinin onayına ihtiyacı vardı. Muhalefetin yanı sıra Park'ın iktidardaki partisinden vekiller de Park'ın azli için lehte oy kullandı. 

ANAYASA MAHKEMESİ'NİN KARARI BELİRLEYİCİ OLACAK 

Ancak kararın Anayasa Mahkemesi tarafından da onaylanması gerekiyor. Bu süre içerisinde ise Park'ın yetkileri geçici olarak elinden alınarak Başbakan Hwang Kyo-ahn'a devredilecek. Anayasa Mahkemesi'nin kararını vermesinin 6 ay sürebileceği ve Park'ın bu süre içerisinde Mavi Saray'da kalmayı sürdüreceği de belirtildi. Mahkeme önergeyi onaylarsa ülkenin demokratik yollarla seçilmiş ilk Devlet Başkanı olan Park görevinden azledilecek. Mİlletvekillerinin oylaması sırasında başkent Seul'deki parlamento binası önünde yüzlerce kişi Park'ın aleyhine eylem yaptı. 

MALİYE BAKANI ACİL TOPLANTI İSTEDİ 

Oylamanın ardından Güney Kore Maliye Bakanı Yoo Il-ho  olağanüsütü toplantı istedi. Bakan oylamanın finans piyasaları üzerindeki etkisini ele alacaklarını belirtti. Park'ın da kabinesi ile bir toplantı yapması bekleniyor. 

YÜZBİNLERCE KİŞİ PARK'IN İSTİFASINI İSTİYORDU 

64 yaşındaki Park'ın yakın arkadaşı Choi Soon-sil'in yetkisi olmamasına rağmen kritik devlet meselelerine müdahale ettiğinin ortaya çıkması ülkede bir siyasi skandalı başlatmıştı. Tutuklanan Choi, Park ile yakınlığını kullanıp bazı büyük şirketlerden bağış adı altında milyonlarca doları kendi şirketlerine aktarmakla suçlanıyor. Park yolsuzluk, görevi kötüye kullanma ve gizli bir tarikata üye olma suçlamalarını kabul etmemiş ancak yakın ilişkilerinde dikkatsiz davrandığı için özür dilemişti. HGakkında soruşturma açılmasına izin vereceğini açıklayan Park kendisinin kaderine parlamentonun karar vermesini istemişti. Ülkede haftalardır yüzbinlerce kişi Park'ın istifa etmesi talebiyle kitlesel eylemler düzenliyordu.