20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Güney Kore’nin THAAD füze rampalarının konuşlandırılmasını ertelemesi Trump'ı öfkelendirdi

Güney Kore'nin, çevresel etki değerlendirmesi gerekçesiyle THAAD füze savunma sisteminin konuşlandırılmasını ertelemesinin ABD Başkanı Trump’ı kızdırdığı iddia edildi.

İHA19 Haziran 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Güney Kore’nin THAAD füze rampalarının konuşlandırılmasını ertelemesi Trump'ı öfkelendirdi
Trump’ın konuyu ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Savunma Bakanı Jim Mattis ile görüşmesi sırasında tepki gösterdiği iddia edildi. Bu durumun, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile Başkan Trump’ın 29-30 Haziran’da Beyaz Saray'da yapılacak zirveyi etkileyebileceği ifade edildi.
 
  Güney Kore bu ay başında, ilave dört THAAD füze rampasını konuşlandırmayı, çevresel etki değerlendirmesi sebebiyle ertelemişti. Ertelemenin, ABD’de THAAD füze sistemlerinin tamamının reddedileceği endişesine yol açtığı kaydedildi. Ancak, Güney Kore, çevre etkisi incelemesinin THAAD savunma sistemlerinin konuşlandırılmasını etkilemeyeceği sözünü vermişti.
 
 Güney Kore Devlet Başkanı’nın dış ilişkiler özel danışmanı Moon Chung-in Cuma günü Washington’da gazetecilere yaptığı açıklamada, çevre incelemesinin Seul demokrasisi için vazgeçilmez olduğunu belirterek,  Kore ile ABD arasındaki ittifakta THAAD her şey demek olmadığını söylemişti.
 
  Mart başlarında ABD’nin getirdiği 6 THAAD füze rampasından ikisinin konuşlandırıldığı ancak kalan dördünün henüz konuşlandırılmadığı kaydedildi.
 
  THAAD füze rampalarının yıllardır ABD ile Güney Kore arasındaki en sıcak siyasi ve güvenlik meselesi olduğu, ABD’nin sisteminin konuşlandırılmasını istediği ancak Çin’in sistemin radarlarının ülkesinde casusluk için kullanılabileceği iddiasıyla şiddetle karşı çıktığı belirtildi.
 
  Başkan Trump’ın füze savunma sistemleri için 1 milyar dolar istemesi ülkede THAAD’a karşı muhalefeti artırdı. Daha önce yapılan anlaşmada sistemin konuşlandırılması için Güney Kore'nin herhangi bir ödeme yapmasının söz konusu olmadığı iddia edildi.