20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Güney Kore'den 2. ABD-Kuzey Kore zirvesine ilişkin açıklama

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Kuzey Kore ile ABD arasında bu ay sonunda yapılması planlanan ikinci zirvenin, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan tamamen arındırılması için kritik bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

AA11 Şubat 2019 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Güney Kore'den 2. ABD-Kuzey Kore zirvesine ilişkin açıklama

Yonhap ajansının haberine göre, Moon, Devlet Başkanlığı Sarayı "Cheong Wa Dae"deki (Mavi Ev) ofisinde düzenlediği haftalık toplantısında, ABD ve Kuzey Kore arasında ikinci bir zirvenin gerçekleşecek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Moon, ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında 27-28 Şubat'ta Vietnam'ın başkenti Hanoi'de düzenlenmesi planlanan ikinci zirvenin, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan tamamen arındırılması ve uzlaşma süreci açısından kritik bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.

Bu zirvenin, bağları güçlendirmek adına Koreler için bir fırsat olacağını söyleyen Moon, "(Zirve), Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan tamamen arındırılması, yeni ABD-Kuzey Kore bağları ve yarımadada barış ortamı oluşturulması dahil, üzerinde anlaşılan prensiplerde belirli ve somut bir seviyeye ilerleyebilecek kritik bir dönüm noktası olacak." dedi.

Moon, "Bir yıl önce hayal dahi edilemeyen bir değişimin merkezinde olduğumuz gerçeği tesadüf değil. Bu mümkündü çünkü barış, doğru olan yol ve kararlılığımız sayesinde nihayet bu yola ulaşıldı.” ifadesini kullandı.

Kuzey Kore ile ABD arasındaki ilk zirvenin dünya tarihi açısından açık bir kilometre taşı olduğuna işaret eden Moon, "Yaklaşan ikinci zirve, bizi buradan bir adım öteye taşıyacak." değerlendirmesinde bulundu.

ABD yönetiminin Kuzey Kore Özel Temsilcisi Stephen Biegun, geçen hafta Kuzey Kore'de 3 gün süren temaslarda bulunmuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Biegun'ın Kuzey Kore'nin ABD işlerinden sorumlu özel temsilcisi Kim Hyok Chol ile "Singapur zirvesinde verilen taahhütlerin ilerletilmesi, ABD-Kuzey Kore ilişkilerinin dönüştürülmesi ve Kore Yarımadası'nda sürdürülebilir barış inşa edilmesi" konularını ele aldığı belirtilmişti.

Açıklamada ayrıca Biegun ve Kim Hyok Chol'un, ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında 27-28 Şubat'ta Vietnam'ın başkenti Hanoi'de yapılacak 2. zirveden önce tekrar bir araya gelme konusunda anlaşmaya vardığı ifade edilmişti.

Trump da Twitter hesabından Hanoi'deki zirvede Kim ile görüşmeyi dört gözle beklediğini paylaştı.

Trump ile Kim, ilk kez geçen yıl 12 Haziran'da Singapur'da bir araya gelmiş, zirvenin ardından iki lider, Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılması konusunda anlaşmaya varmıştı.