25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Güney Kore, THAAD sistemini ABD'ye iade edebilir

Güney Kore'nin Kuzey Kore ile diyalog yanlısı olarak lanse edilen yeni hükümetinden ilk hamle geldi. Güney Kore'nin, Kuzey Kore'den gelebilecek olası tehditlere karşı ABD tarafından kurulan Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunma (THAAD) sistemini Washington'a iade edebileceği açıklandı.

18 Mayıs 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Güney Kore, THAAD sistemini ABD'ye iade edebilir

İktidardaki Demokratik Parti yetkilisi Woo-won Shik, Güney Kore basınına yaptığı açıklamada, THAAD sistemi için parlamentonun onayının gerekli olduğunu, eski yönetimin de bu onayı almadığını belirtti.

'HUKUKİ PROSEDÜRLER YERİNE GETİRİLMEDİYSE…'

Woo-won, "Bu konuyu incelememiz gerekiyor. Eğer hukuki prosedürler yerine getirilmediyse, sistemin iade edilmesini gündeme alabiliriz" dedi.

Güney Kore'nin yeni devlet başkanı Moon Jae-in de THAAD sistemine karşı olduğunu söylemişti. ABD, Kuzey Kore'nin Japonya'ya doğru füze fırlatmasının ardından Güney Kore'ye THAAD füze sistemi konuşlandırmıştı.

KORE YARIMADASINDA GERGİNLİK

ABD, nükleer programından vazgeçmesini istediği Kuzey Kore'ye karşı Kore Yarımadası'nda askeri önlemlerini artırırken, Pyongyang yönetimi de ABD'yi nükleer savaşla tehdit etmişti. Pyongyang, balistik füze denemelerini sürdürmekte kararlı olduğunu vurguluyor.