24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Güvenlik zafiyeti katliam getirdi

İngiltere’nin Manchester kentinde 22 kişinin hayatını kaybettiği bombalı intihar saldırısında güvenlik önlemelerinin yetersizliği tartışmaya neden oldu. DEAŞ’ın üstlendiği katliamın görgü tanıkları üstlerinin aranmadığını, binada metal dedektör bile bulunmadığını söyledi.

24 Mayıs 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Güvenlik zafiyeti katliam getirdi

İngiltere’nin kuzeyindeki Manchester kentinde bulunan konser salonu Manchester Arena’da Pazartesi akşam saatlerinde gerçekleştirilen intihar saldırısına güvenlik zafiyeti damga vurdu. Ariana Grande konseri sonrası düzenlenen 22 kişinin hayatını kaybettiği, 59 gencin de yaralandığı bombalı saldırıdan önce bina giriş-çıkışında yeterince önlem alınmadığı öğrenildi. Medya organlarına yaşananları aktaran görgü tanıkları yanlarında sıvı bulunup bulunmadığı dışında bir aramaya tabi tutulmadıklarını söyledi.  İngiliz Independent gazetesine konuşan Çekya vatandaşı Nikola Trochtova üzerlerinin ve çantalarının aranmadığına dikkat çekerek “Sadece su şişemiz olup olmamasıyla ilgilendiler. Çantalara bakmadılar” dedi.  AP haber ajansına konuşan bir İngiliz de girişlerde metal ded ektörlerin yer almadığını vurgulayarak “İçeriye tam 3 kez girip çıktım. Hiçbir aramaya tabi tutulmadım” ifadelerini kullandı. İngiliz Kanal 4’e konuşan bölge sakiniyse Arena’daki zafiyetin sürekliliğine değinerek “Daha önce de Arena’da konser izledim. Bu olaya hiç şaşırmadım. Güvenlik yok denecek kadar az” dedi.

DEAŞ ÜSTLENDİ

Görgü tanıklarının güvenlik eksikliğine dikkat çekerken, terör saldırısının detayları da belli oldu. Konu hakkında kamuoyunu bilgilendiren Manchester Emniyet Müdürü Ian Hopkins üzerindeki el yapımı patlayıcı düzeneğini ateşleyen saldırganın olay yerinde öldüğünü duyurdu. Konsere katılanların büyük çoğunluğunun 13-18 yaş aralığında olduğu ve bazı çocuklardan haber alınamadığını açıklayan yetkililer, hastaneye kaldırılan 59 yaralıdan 12’sinin 16 yaşından küçük olduğu açıkladı. Kenti kana bulayan saldırıyı terör örgütü DEAŞ üstlendi. Sözde haber ajansı Amaq aracılığıyla mesaj yayınlayan örgüt, hayatını kaybedenlerin sayısının 30 olduğunu öne sürdü. BBC ise saldırganın İngiliz vatandaşı veya İngiltere’den biri olduğunu belirtti.

‘TEHDİT SÜRÜYOR’

Başkent Londra’da düzenlenen acil güvenlik komitesi (COBRA) toplantısından sonra kameraların karşısına geçen Başbakan Theresa May, saldırganın kimliğinin tespit edildiğini ancak soruşturma devam ettiği için şu aşamada bunun açıklanmayacağını söyledi. Yaşananları bugüne kadar ülkenin kuzeyini hedef alan ‘en kötü saldırı’ olarak nitelendiren May, “Tehdit seviyesi ciddi olarak değerlendirilmeye devam ediyor. Bu da yeni bir terör saldırısının gerçekleşmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu gösteriyor” dedi. Başbakan’ın basın toplantısından kısa süre sonra Manchester Bölgesi Emniyet Müdürlüğü, saldırıyla bağlantılı olduğu şüphesiyle 23 yaşındaki Selman Abedi’nin kentin güneyinde gözaltına alındığını açıkladı. 

PANİK TÜM GÜN SÜRDÜ

İngiltere’deki bombalı saldırı ülke genelinde terör paniğinin gün boyu sürmesine neden oldu. İlk şok, başkent Londra’da sabah saatlerinde Victoria Otobüs Garı’nda güvenlik güçlerinin tespit ettiği şüpheli paketle yaşandı. Bir saatlik aranın ardından Londra polisi bölgenin yeniden trafiğe açıldığını duyurdu. Öğle saatlerindeyse gözler yeniden Manchester’a çevrildi. Kentte bulunan Arndale Alışveriş Merkezi’nde (AVM) ‘büyük bir patlama sesi”’ duyulduğunu bildirildi. Yüzlerce kişinin panik halinde kaçıştığı AVM boşaltılırken, güvenlik güçleri  bir şüpheli gözaltına alındığını duyurdu. Söz konusu şahsın Arena’daki terör eylemiyle ilişkide olmadığı açıklandı.

Erdoğan’dan İngiltere’ye destek mesajı

İngiltere’nin Manchester kentinde gerçekleşen terör saldırısının ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezuniyet töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye olarak İngiliz halkının acısını paylaşıyoruz” dedi. Gürcistan’da bulunan Başbakan Binali Yıldırım da terörün küresel bir tehdit olduğunu hatırlatarak, “Terörle mücadelede yakın iş birliğini daha da artırmamız gerekiyor” diye konuştu.

EZİK ŞEYTANLAR

Dünya liderlerinden Londra yönetimine destek mesajları yağdı. ABD Başkanı Donald Trump, saldırıyı gerçekleştiren teröristleri ise ‘ezikler’ diye nitelendirerek “Çok sayıda genç, güzel ve masum insan ezik şeytanlar tarafından öldürüldü” ifadelerini kullandı. Rusya lideri Vladimir Putin “Bu kötücül ve insanlık dışı suçu kararlı bir biçimde kınıyoruz” derken, Almanya Başbakanı Angela Merkel de İngilizlerle yan yana olduklarını söyledi. 

Patlayıcı soruşturmanın gidişatını belirleyecek

Manchester saldırısına ilişkin yürütülen soruşturmada İngiliz güvenlik birimlerinin patlayıcının üzerinde durduğu öğrenildi. BBC’nin haberine göre, güvenlik güçleri bomba düzeneğinin nasıl ele geçirildiğine odaklanarak 3 senaryo hazırladı; saldırgana düzeneğin nasıl yapacağı öğretildi, patlayıcı yapmayı kendi kendine öğrendi veya düzenek saldırgana bir başkası tarafından verildi. BBC’ye göre, en kötü olasılık ise üçüncü senaryo olarak nitelendiriliyor. Buna göre ortalıkta dolaşan ve bomba üretebilen bir kişinin daha olduğundan korkuluyor.