25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Halep ölüme terk edildi

Esad rejiminin otuz kilometrekare gibi dar bir alanda kuşatma altında tuttuğu Halep’in doğusundaki siviller, adeta ölüme terk edildi. Bölgeden kaçmak isteyenler de Bab Neyrab Mahallesi’nde Rejim tarafından bombalandı.

30 Kasım 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Halep ölüme terk edildi

İran güdümündeki Şii grupların, terör örgütü PKK’nın bölgedeki uzantısı YPG’nin ve Rusya’nın desteklediği Esad militanlarının 30 kilometrekare gibi çok dar bir alanda kuşatma altına aldığı Halepliler, uluslararası toplum tarafından adeta ölüme terk edildi. Halep’in doğusunda bulunan yaklaşık 275 bin sivil, gıdasız ve ilaçsız bir şekilde; sokaklarda yatarak, korkunç şartlar altında hayatta kalmaya çalışıyor. Öte yandan yaklaşık iki haftadır kesintisiz bir şekilde artarak süren muhaliflere yönelik saldırılar dün de hız kesmedi: Suriye rejimi bölgeden kaçmaya çalışan sivilleri hedef aldı. Ayrıca, kenti ‘afet bölgesi’ ilan eden Halep Sivil Savunma İdaresi, saldırılarda yasak olan klor gazının da kullanıldığını belirtti.

Halep’te yaşanan insanlık dramı hakkında konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Dünya Gıda Örgütü tarafından Halep’in doğusuna ulaştırılan insani yardımların 13 Kasım’da tükendiğini belirterek, “Bu durum Halep’in doğusunu ‘yiyeceksiz kent’ haline getirdi” dedi. Dujarric basın toplantısında, “Halep’in doğusunda 275 bin kişi dehşet verici şartlar altında yaşıyor” dedi. Halep’te sivil savunma idaresi tarafından yapılı yazılı açıklamada da, doğu mahallelerinin tamamen afet bölgesi ilân edildiği belirtilerek, tüm insani yardım kuruluşlarına; Esad rejimi ve Rus uçaklarının bombardımanı durdurması için harekete geçme çağrısı yapıldı ve bombardıman nedeniyle sivil savunma idaresinin ekipman ve malzemelerinin çoğunun kullanılmaz halde olduğunun altı çizildi.

ÇİN’DEN KİMYASAL UYARISI

Sivil savunma ekibinin basın dorumlusu İbrahim Ebu Leys, rejim güçlerinin 

Muyesser Mahallesi’ndeki hava saldırıları nedeniyle Bab Neyrab Mahallesi’ne kaçan sivilleri vurduğunu aktardı. Bombardımanda çoğu kadın ve çocuk 25 sivil hayatını kaybetti, onlarcası da yaralandı. Talat el Bereket mahallesini de işgal eden Suriye ordusu, ayrıca, Halep’in batısına da saldırı başlattı. Sivil savunma ekibi rejimin sivillere yönelik klor gazı kullandığını da belirtti. Rejim iddiaları her seferinde reddetse de Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang da, dünkü olağan basın toplantısında, Suriye’de kimyasal silah kullanımına ilişkin hangi koşulda, hangi bahaneyle olursa olsun kimyasal silah kullanımına karşı olduklarını söyledi.

SAVAŞ HENÜZ BİTMEDİ

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi muhaliflerin savaşın başından bu yana en ağır yenilgisini aldığını ilan etse de, muhalifler savaşın henüz bitmediği görüşünde. BBC’ye konuşan Suriyeli muhaliflerin üst düzey müzakerecisi George Sabra, rejim güçlerinin Halep’in doğusunu ele geçirmesinin mücadelenin sonu anlamına gelmediğini söyledi. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı savaşın devam edeceğini vurgulayan Sabra, ‘Halep’in kaybının devrimin sonu olmadığını’ belirtti. Barış anlaşmasına dair umutların da zora girdiğini aktaran Sabra, “Halep, devrimin önemli bir yeri ama son yeri değil. Şimdi Özgür Suriye Ordusu’nun kontrolü altında daha çok alan var” dedi.

SONRAKİ HEDEF İDLİB

Halep’i hayalet şehre dönüştüren Esad rejimi ve destekçilerinin bu kentten sonraki hedefi, muhaliflerin denetimindeti bir başka şehir olan İdlib. Hali hazırda sürekli bombardımana uğrayan kente saldırılar, Halep’te kuşatmanın daraltılmasıyla arttı. Önceki gece Han Sekun ve Maraat mahallelerine hava saldırıları düzenlendi, çok sayıda sivil hayatını kaybetti.