20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Halep’le birlikte insanlık da öldü

Esad rejimi bunu da yaptı: Kuşatma altında bulunan kentin doğusundaki korkunç şartlardan kaçmaya çalışan sivilleri vurdu. Sokaklar cesetlerle dolarken, Guardian’a konuşan bir Halepli, ‘Kalsak da gitsek de ölüyoruz. Kimse yardımımıza gelmiyor. İnsanlık bizimle birlikte ölüyor’ dedi.

1 Aralık 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:

Suriye’de Esad rejiminin ve destekçilerinin kuşatması altında bulunan Halep’te sivillerle birlikte tam anlamıyla ‘insanlık’ da can verdi. Rejim, Rusya, İran, Hizbullah, diğer Şii milisler ve PKK/YPG eliyle yaşanan katliam daha ne kadar artabilir derken, dün kentte ‘bu da oldu’ dedirten bir olay gerçekleşti. Esad rejimine bağlı topçu birlikleri, Halep’in doğusundaki Cub el-Kubbe mahallesinde, gittikçe korkunçlaşan şartlardan kaçmaya çalışan sivilleri hedef aldı. Karadan topçu birlikleriyle yapılan saldırı sonucu aralarında çocukların ve kadınların da bulunduğu 46 sivil hayatını kaybetti.

ŞEHİR KAN KOKUYOR

Cub el-Kubbe’deki saldırı hakkında bilgi veren Halep’teki sivil savunma yetkililerinden Babiris Mişal, “Kaçarken hedef alınan sivillerin vurulduğu cadde cesetlerle doldu. Çoğu tanınmaz haldeydi” dedi. Mişal, Çatışma ve saldırı bölgelerinden diğer bölgelere giden insanlar aç ve susuz. Yiyecek içecek yok. Saldırılardan dolayı, kalan fırınlar da çalışmıyor” ifadelerini kullandı. Kentteki yerel medya aktivistlerinden Ebu Ammar da, “Yoğun Rus ve rejim bombardımanı dolayısıyla sokak ve caddeler insan cesetleri ve yaralılarla doldu. Saldırılar o kadar yoğun ki, dışarıya çıktığımızda herhangi bir saldırıda ölür veya yaralanırsak cesetlerimizin sokaklarda kalmasından çekiniyoruz. Ama evlerimizden çıkmaya zorlanıyoruz” şeklinde konuştu. The Independent’e görüş veren Dünya Gıda Programı’ndan Doktor Abdul ise, ‘Sokaklar kan kokuyor’ bilgisini verdi.

Öte yandan, İngiliz gazetesi Guardian da Suriye rejiminin elinde kaçmaya çalışan sivillerden 500 kişinin esir olduğunu iddia etti.

ESİR SİVİLLER VAR

Bölgedeki muhabirlerle iletişime geçen üç aile; oğulları ve yeğenlerinden haber alamadıklarını, Pazar günü Lübnanlı ve Iraklı milisler tarafından kaçırıldıklarını bildirdi. Masakan Hanano mahallesinden kaçan bir adam ise, “22 yaşındaki yeğenimle 61 yaşındaki amcamı alıp götürdüler. Onları bir daha görebilir miyim bilemiyorum” bilgisini paylaştı. Halepli Hasan Mustafa, “Şehri terk etmeyi denemek çok tehlikeli” derken, adını vermeyen bir Halepli, “Uzun bir süredir insanların bize yardıma geleceğini hayal ettik. Kimse gelmedi. Burada ölüyoruz. Ve insanlık da bizimle birlikte ölüyor” şeklinde sitem etti.

YOLDA GASP EDİLİYORLAR

Halep’in doğusunda çalışan hastane ve fırın kalmadı. 97 gündür insani yardım ulaşmıyor. Yaklaşık 270 bin sivil 30 bin kilometrekarelik bir alanda sıkıştı. Ama kaçmak da işe yaramıyor: Esad rejimi ve destekçileri, kaçarken vurmadığı sivillere çok ciddi baskılar uyguluyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü kente “dünya sizi unuttu” şeklinde broşürler atıldığı bilgisini verdi. Yerel kaynaklar da, siviller kaçarken milislerin jiplerle gelip insanlara Şii ilahiler dinlettiklerini aktardı. Sultan Mehmet Fatih Tugayı komutanlarından Mahmut Süleyman da, yolda gasp olaylarının gerçekleştiğini söyledi.

PENTAGON: YPG’NİN FARKINDA DEĞİLİZ

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, terör örgütü YPG’nin Esad rejiminin Halep kuşatmasına katkı vermesi hakkındaki soruya kaçamak yanıt verdi. Cook günlük basın toplantısında, ABD’nin desteklediği terör örgütünün rejime kuşatmada yardım ettiğinin hatırlatılması üzerine, “Böyle bir durumun farkında değilim” dedi. Cook ayrıca, “Halep’te gördüğümüz şey bir trajedidir” derken, “ABD ordusunun önceliğinin DEAŞ’la mücadele olduğunu ve Suriye’deki krize çözüm için askeri bir eyleme girişmeyeceklerini belirtti.     

YOLLAR CESET DOLU...

Görgü tanıkları, Doğu Halep’teki caddelerin kuşatmadan ve saldırılardan kaçmaya çalışanların cesetleriyle dolduğu bilgisini verdi. Sokaklardaki cansız bedenler gün boyu sivil savunma ekipleri tarafından ceset torbalarına yerleştirildi.

ATEŞKES UMUDU DOĞDU

Halep’in doğusunda kaçan sivillerin üzerine bomba yağdırarak geniş çaplı bir katliam operasyonuna girişen Esad rejimini durdurmaya yönelik ilk adım Türkiye’den geldi.Yerel kaynaklar ve Şam’a yakın medya tarafından; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın girişimiyle Rus ve Türk yetkililerin, sivillerin Halep’ten tahliyesi için geçici ateşkes konusunda anlaştığı iddia edildi.