25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Hamas'tan İsrail'e tepki: Bu suç yürüttükleri dini savaşın devamı olarak işleniyor

Hamas’ın, İsrail’in Mescid-i Aksa’yı kapatarak namazı ve ezanı yasaklamasına endişeyle baktığı bildirildi.

AA15 Temmuz 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Hamas'tan İsrail'e tepki: Bu suç yürüttükleri dini savaşın devamı olarak işleniyor

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, “Bu suç, düşmanın halkımızı, topraklarımızı ve mukaddesatımızı hedef alan dini savaşının devamı olarak işleniyor.” ifadeleri yer aldı.

Uygulamanın Kudüs ve Aksa’da Arap ve Müslümanların haklarına yönelik daha önce görülmemiş saldırı olarak nitelendirildiği açıklamada, İsrail’in yeni emrivaki durumu oluşturmak ve Aksa’yı bölmek için hazırlık içerisinde olduğu ileri sürüldü.

İşlenen ihlal ve suçlardan İsrail hükümetinin sorumlu olduğu belirtilen açıklamada, Filistin halkına “Kudüs intifadasını tırmandırma, düşman ve yerleşimcilerle çatışma” yönünde çağrı yapıldı.

Açıklamada, Arap ve Müslümanlara Aksa, Kudüs ve Filistin’e sahip çıkmak ve İsrail’e baskı uygulamak amacıyla İsrail büyükelçiliklerine yürümeleri için çağrı yapıldı.

İsrail polisi, 13 Temmuz Perşembe günü sabah saatlerinde Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürmüş, olayda yaralanan 2 İsrail polisinin ise kaldırıldıkları hastanede öldüğünü açıklamıştı.

Açıklamada, Mescid-i Aksa'nın kapılarının kapatıldığı ve Kudüs Bölge Polis Müdürlüğü'nün bugün Aksa'da namaz kılınmasına izin vermeyeceği belirtilmişti.

İsrail polisi ayrıca Aksa'nın da içinde bulunduğu Kudüs'ün surlarla çevrili Eski Şehir bölgesini ve çevresindeki yolları da giriş çıkışa kapatmış, şehrin çevresinde bulunan Filistinlileri de uzaklaştırarak, surların 100 metre kadar ilerisine demir barikatlar kurmuştu.

İsrail polisinin Mescid-i Aksa'da yaşanan olaylar üzerine Harem-i Şerif'i kapatmasının ardından yüzlerce Filistinli cuma namazını Eski Şehir surlarının dışında kılmıştı.