16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Husiler başkentte sarayı ele geçirdi

Yemen’in devrik Cumhurbaşkanı Salih’i Riyad ile anlaşınca öldüren İran destekli Husiler başkenti tamamen kontrol altına aldı. Buna karşılık, Suudiler sarayı bombaladı ve Hadi yönetimini harekete geçirdi.

6 Aralık 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Husiler başkentte sarayı ele geçirdi

Yemen’de eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’i önceki gün konutundan kaçarken yakalayarak kurşuna dizen Tahran destekli Husi milisleri, başkent Sana’daki ilerleyişini sürdürüyor. Tahran yanlısı grupla arasındaki ittifakı bozarak Riyad’la anlaşan Salih’in destekçilerini hedef alan Husiler, Sana’nın tamamını ele geçirdi. Husiler’in başkentteki zaferi sonrası harekete geçen Suudi Arabistan liderliğindeki uluslararası koalisyon güçleri Başkanlık Sarayı’nı bombalarken, Yemen ordusu da Sana’da geniş çaplı bir operasyon başlatacaklarını duyurdu.

HASTANEDE SUİKAST

Sana’da Salih’e bağlı güçlerin egemenliğindeki Es-Sevad ve Es-Sebin kampları ile Attan Dağı’ndaki askeri mevzilere saldıran Husi milisleri dün, eski Cumhurbaşkanı’nın memleketi El-Hayyu es-Siyasi’de de denetimi sağlayarak başkentin tamamında zafer ilan etti. Salih’in partisi Genel Halk Kongresi’ne (GHK) ait tüm merkezlere el koyan Tahran destekli grup, üst düzey GHK yetkililerinin evlerine baskın düzenlenmeye başladı. Arap gazetesi Eşark El Evsat’a konuşan kaynaklar, GHK Genel Sekreteri Arif ez-Zuka’nın Salih’e yönelik saldırı sırasında yaralanarak kaldırıldığı Sana Askeri Hastanesi’nde suikast sonucu öldürüldüğünü söyledi. 

HADİ’DEN KARŞI SALDIRI 

Riyad’da bulunan Cumhurbaşkanı Hadi de son gelişmeler üzerine bir açıklama yaparak ordu birliklerinin başkentte yeni bir operasyona başlayacağını bildirdi. Ülkenin resmi haber ajansı SABA’nın haberine göre, Genelkurmay Başkanı Ali Muhsin ile görüşen Hadi ordunun Husiler’e karşı cephe sayısını artıracağını belirtti. Başkentteki yenilgisinin ardından saldırılarını sıklaştıran Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Başkanlık Sarayı’nı bombaladı. Görgü tanıkları, koalisyon güçlerinin ilk kez bombaladığı Saraya 8 hava saldırısı gerçekleştirildiğini, şiddetli saldırılar nedeniyle çevre iş yerlerinde ağır hasar meydana geldiğini ifade etti. 

4 GÜNDE 234 ÖLÜ

Ülkedeki Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), başkentte 4 gündür süren çatışmalarda toplam 234 kişinin öldüğünü, 400’den fazla kişinin ise yaralandığını duyurdu. Öte yandan, Salih’in ölümü üzerine açıklama yapan Husi milislerinin lideri Abdülmelik El Husi, Yemen’deki tüm komploların sona erdiğini ifade etti. Suudi Arabistan’ı ‘işgalci’ olarak nitelendiren Husi, “Riyad yönetimi Sana’yı yok etmeye çalışıyor” dedi.      

Tillerson Tahran’ı suçladı

Yemen’in devrik lideri Ali Abdullah Salih’in öldürülmesi sonrası açıklama yapan Washington yönetimi, ülkedeki ve bölgedeki karışıklıktan doğrudan İran’ı sorumlu tuttu. Belçika’nın başkenti Brüksel’de Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanları ile bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Yemen’deki son durumu değerlendirdi. Tahran yönetimi ile 2015’te yapılan nükleer anlaşmayı desteklediğini belirten Tillerson, “Onlarla anlaşmak önemli ancak İran’ın eylemleri Yemen, Suriye ve Lübnan›ı istikrarsızlaştırıyor” dedi.

Suudilerden Yemen’e Araplık hatırlatması

Riyad ile anlaşan devrik lider Ali Abdullah Salih’in öldürülmesi sonrası ilk kez toplanan Suudi Arabistan kabinesi, Husileri İran destekli olmakla suçlayıp, artık Yemen’in Husi yönetiminden ‘kurtulması’ ve ‘Arap kampına dönmesi’ umudunu ifade etti. Ülkenin resmi haber ajansı SPA’nın duyurduğu kabine açıklamasında Husilerin silahlı kalkışmasının ‘kardeş Yemen halkının üzerinde baskı ve ölüm tehditlerine neden olduğu belirtildi. Adı doğrudan anılmayan Salih’in ölümüne atıf yapılan açıklamada, devrik liderin hem kişisel hem kamusal malvarlıklarına el konulmasından duyulan edişe dile getirildi. Öte yandan Arap Birliği, Salih’in ölümüne neden olan Tahran destekli Husi milislerinin terör örgütü olarak tanınmasını istedi.

Yemen’in başkenti Sana’nın tamamen Husiler’in kontrolüne geçmesinin ardından şehre bomba yağdıran Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri Başkanlık Sarayı’nı yerle bir etti.