19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

IKBY Başkanı Barzani, Bağdat'ta

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, ülkedeki sorunların çözümü için Bağdat yönetimi ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki dayanışmanın önemli olduğunu belirtti.

AA29 Eylül 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
IKBY Başkanı Barzani, Bağdat'ta

Resmi temaslarda bulunmak üzere başkent Bağdat'a gelen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani'yi kabul eden İbadi, görüşme sonrası Barzani ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Barzani ile Musul'u DAEŞ'ten geri alma operasyonu ve ülkedeki ekonomik sorunları ele aldıklarını ifade eden İbadi, "Irak, Arap'ı, Kürt'ü ve tüm yapılarıyla ortak güvenlik ve ekonomik zorluklarla karşı karşıya bulunuyor. Bu zorlukları aşmak için merkezi yönetimle Kürdistan yönetimi arasındaki dayanışma önemlidir." dedi.

İbadi, merkezi hükümetin IKBY'deki siyasi, güvenlik ve ekonomik istikrarı desteklediğini belirterek, oradaki tüm siyasi gruplara da saygı duyduklarını söyledi.

Peşmerge ile koordinasyon

İbadi, "Merkezi yönetim ve Kürdistan Bölgesi'ne bağlı tüm memurların en iyi şekilde yaşaması ve eşit iş fırsatları bulması yönünde sorumluluk taşıyoruz. Ayrıca Kerkük ve diğer bölgelerdeki petrol sorununu da çözmemiz lazım. Petrol ve gaz tüm Iraklılarındır." diye konuştu.

Musul operasyonu hazırlıklarının sonuna geldiklerini aktaran İbadi, güvenlik güçleriyle Peşmerge arasında bu konuda tam koordinasyon olduğunu vurguladı.

"Ortak zorluklarla karşı karşıyayız"

IKBY Başkanı Barzani de birçok ortak sorunla karşı karşıya olduklarını belirterek, "Birincil hedefimiz DAEŞ terörünü ülkenin tüm topraklarından çıkarmaktır." dedi.

Irak'ın geri kalan tüm topraklarını terör örgütü DAEŞ'ten geri alacaklarını vurgulayan Barzani, İbadi ile tüm konuları "dostça" ele aldıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Peşmerge ile güvenlik güçleri arasında güzel bir koordinasyon söz konusu. Musul'u kurtarma operasyonu için ortak planımız mevcut. Musul halkının geleceği güvenlidir. DAEŞ'in zulmünden kurtulacaklar. Tüm sorunların çözümü, mevcut ve gelecekteki ilişkilerimizin güçlenmesi Bağdat ile anlaşmaktan geçiyor."

Barzani, İbadi'yle başta ekonomik kriz olmak üzere tüm sorunların çözümü için mutabakata vardıklarını ifade ederek, "Petrol ve gaz konusunda da sorunun tam çözümü için çaba ve ısrar söz konusu. Bağdat'a geliş hedefimiz Başbakan İbadi ile tüm sorunları çözmeye hazır olduğumuzu belirtmek." diye konuştu.