25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

IKBY'nin Erbil kentinde sonuç açıklanmadan kutlama başladı

IKBY'nin Erbil kentinde referandum sonuçları açıklanmadan önce kutlamalar başladı.

AA25 Eylül 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
IKBY'nin Erbil kentinde sonuç açıklanmadan kutlama başladı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentinde, anayasaya aykırı olarak yapılan tartışmalı referandum sonuçları henüz açıklanmadan kutlamalar başladı.

Erbil kentinde binlerce vatandaş, referandumun düzenlenmesi ve resmi olmayan sonuçlara göre yüksek bir katılımın olmasından dolayı caddelere çıktı.

Merkezi Londra'da bulunan sivil toplum kuruluşu (STK) CAGE’in Direktörü Muhammed Rabbani, bugün görülen davada güvenlik güçlerine, cep telefonu ve bilgisayarının şifrelerini vermeyi reddettiği için “yekilileri engellemek ve arama işlemini aksatmak”tan suçlu bulundu.

Mahkeme, Rabbani’yi 620 sterlini bulan yargılama masraflarını ödemeye mahkum ederken, 12 ay suç işlememesi koşuluyla başka ceza vermedi.

Birleşik Krallık ve ABD'nin "terörle mücadele" stratejilerini mercek altına alan ve mağdurların haklarını savunan çalışmalarıyla tanınan CAGE’in Direktörü Rabbani, kasım ayında Londra’nın Heathrow Havaalanında güvenlik güçlerince durdurulmuştu.

Rabbani, kendisini sorgulayan güvenlik güçlerine istenen şifreleri vermediği için tutuklanmış ve ertesi gün kefaletle serbest bırakılmıştı.

Terörle mücadele yasası geniş yetki tanıyor

Birleşik Krallık güvenlik güçleri, yürürlükteki terörle mücadele yasasına göre ülkeye giren herkesi durdurma, sorgulama, DNA örneğini ve parmak izini alma yetkisine sahip. Güvenlik güçleri, bireylerin cep telefonu ve bilgisayar gibi elektronik cihazlarına erişim için şifrelerini de talep edebiliyor.


Rabbani, olayın ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, cep telefonunda ve bilgisayarında hassas bir işkence vakasına ait bilgiler bulunduğunu ve şifreleri vermeyi reddetmesinin nedeninin mağdurun mahremiyetini ve gizliliğini korumak olduğunu söylemişti.


Müslümanların "Rosa Parks vakası"

CAGE de gazetecilerin, avukatların ve insan hakları aktivistlerinin sahip olduğu “gizliliği koruma” hakkının, Rabbani’ye tanınmadığına dikkati çekmişti.

STK, Rabbani’nin yaşadığı olayı “Birleşik Krallık'taki Müslümanlar için Rosa Parks vakası” olarak nitelendirmişti. 

Kentin tarihi kalesi ve trafiğe kapalı caddelerinde bir araya gelen vatandaşların ellerine IKBY bayrağı ve Mesut Barzani posterleri taşıdıkları görülüyor. Aynı zamanda bazı kent sakinleri ise havai fişek kullanıyor. Yöresel elbiseler içerisindeki vatandaşlar kale önünde halay çekip, eğleniyor. Kentin başka semtlerinde ise araçlarıyla caddelere çıkan vatandaşlar konvoylar halinde dolaşıyor.

Bazı kişiler İsrail bayrağı taşıyor

Tartışmalı referanduma sadece İsrail'in destek vermesinden ötürü bazı kişilerin İsrail bayrakları da taşıdığı görülüyor.