18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Irak, Katar ile ilgili kararını açıkladı

Irak Başbakanı İbadi, 'Irak, diğer ülkeler arasında yaşanan anlaşmazlıklarda taraf olmayacak. Topraklarımızın herhangi bir komşu ülkeye karşı saldırı amaçlı kullanılmasına izin vermeyeceğiz' dedi.

AA19 Haziran 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Irak, Katar ile ilgili kararını açıkladı

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, başka ülkeler arasında yaşanan anlaşmazlıklarda taraf olmayacaklarını belirtti.

İbadi, Suudi Arabistan ziyareti öncesi yaptığı basın açıklamasında, "Irak, diğer ülkeler arasında yaşanan anlaşmazlıklarda taraf olmayacak." dedi.

Ziyaretinin Suudi Arabistan sonrası Kuveyt ve İran'ı da kapsayacağını ifade eden İbadi, söz konusu ülke yetkilileriyle "terörün bitirilmesi ve kalkınma alanındaki ilişkilerin güçlendirilmesi" konularını ele alacaklarını söyledi.

Bir ülkeyi diğerine karşı savunmak ya da yanında saf tutmak şeklindeki bir siyaseti benimsemediklerini dile getiren İbadi, "Topraklarımızın herhangi bir komşu ülkeye karşı saldırı amaçlı kullanılmasına izin vermeyeceğiz." diye konuştu.

"Irak'a karşı başlatılan bu yıkıcı savaş (DEAŞ) sonrası terörü tamamen bitirmek istiyoruz." diyen İbadi şunları kaydetti:

"Savaş sonrası kalkınma ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi dönemine geçeceğiz. Anlaşmazlık ve savaşla boğulan bölgenin buna ihtiyacı var. İran-Irak savaşından başlayarak Kuveyt işgali ve halihazırda yaşanan anlaşmazlık ve çatışmalarla bölgenin sahip olduğu servetin büyük bölümü heder edildi. Bölge ülkeleriyle istikrar ve işbirliğine dayalı ilişkileri geliştirmek istiyoruz."

Irak Başbakanı İbadi'nin üç gün sürecek bölge turu kapsamında Suudi Arabistan, Kuveyt ve İran'ı ziyaret edeceği belirtildi.