23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Iraklı protestocular Necef Havalimanı'nı bastı, İran uçuşları durdurdu, Kuveyt sınıra askeri takviye gönderdi

Irak’ın güneyindeki Basra’da bir hafta önce başlayan gösterilerin ülkenin bütün güney illerine yayıldı. Iraklı protestocuların Necef kentindeki uluslararası havalimanını bastığı öğrenildi. Son gelişmelere üzerine İran, gösterilerin yaşandığı Irak'ın Necef kentine yönelik seferleri 'uçuş güvenliği' gerekçesiyle durdurduğunu duyururken Kuveyt ise sınıra askeri takviye gönderdi. Dışişleri Bakanlığı, Irak'ın bazı vilayetlerinde devam eden protestolar nedeniyle buradaki Türk vatandaşlarının gösterilerin yapıldığı bölgelerden uzak durmaları uyarısında bulundu.

AA-İHA14 Temmuz 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Iraklı protestocular Necef Havalimanı'nı bastı, İran uçuşları durdurdu, Kuveyt sınıra askeri takviye gönderdi

Irak'ın güneyinde hizmet yoksunluğu ve elektrik kesintileri nedeniyle devam eden halk gösterileri başkent Bağdat'a sıçradı.

Bağdat'ın batısındaki Şiilerin yoğunlukta yaşadığı eş-Şule bölgesinde de vatandaşlar sokağa dökülerek hükümet karşıtı gösteri düzenledi. Göstericiler, ana caddede toplanarak yetkilileri istifaya çağırdı.

Bazı kişiler, güvenlik güçlerinin olay yerine gelmesi sırasında araç lastikleri yakmaya başladı.

Irak güvenlik güçlerinin şehirdeki önlemleri artırdığı, hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'ye çıkan yolları kapattığı görüldü.

- Şehirdeki internet erişimi durduruldu

Öte yandan, Irak Milli Güvenlik Konseyi, Başbakan Haydar el-İbadi başkanlığında ülkedeki durumu ele almak için acil olarak toplandı.

AA muhabirinin, Bağdat'ta hizmet veren internet firmalarından edindiği bilgiye göre, ilgili bakanlık başkentte internet erişimini durdurdu.

Gösterilerin Bağdat'ın diğer bölgelerine de yayılmasından endişe ediliyor.

Irak'ın güney kentlerindeki hizmet yoksunluğu ve elektrik kesintileri sebebiyle başlayan gösteriler ise sürüyor. Göstericiler, bu kentlerdeki Şii parti binalarını ateşe vermişti.

Iraklı protestocular Necef Havalimanı'nı bastı  

Irak’ın Basra kentinde elektrik kesintileri ve işsizlik sebebiyle başlayan gösteriler Necef kentinde sıçradı. Iraklı protestocuların Necef kentindeki uluslararası havalimanını bastığı öğrenildi.  
 
Irak’ın Basra kentinde elektrik kesintileri ve işsizlik sebebiyle bir hafta önce başlayan gösterilere ülkenin çeşitli yerlerinden destek geldi. Protestocuların Necef kentindeki valilik binalarına saldırmasının ardından, protestoların Necef Havalimanı'na sıçradığı belirtildi. Havalimanı içerisinde toplanan protestocular hükümet karşıtı sloganlar atarak, yetkilileri istifaya çağırdı.
 
Öte yandan Necef Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, protestocuların Necef kentindeki havalimanına girdikten sonra devam eden olaylar nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edildiği duyuruldu. Irak’taki gösteriler, İran’ın biriken borçlarından dolayı Irak’a verdiği elektriği kesmesinden sonra başlamıştı.
 
İran, Irak'ın Necef kentine uçuşları durdurdu
 
İran, hizmet yoksunluğu ve elektrik kesintileri nedeniyle protestoların düzenlendiği Irak'ın Necef kentine uçuşları durdurdu.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Mehr'e konuşan Havacılık Kurumu Sözcüsü Rıza Caferzade, "Şu anda Necef Havalimanı'na güvenli uçuş yapmak mümkün değil." dedi.

Necef'teki durumun yakından takip edildiğini aktaran Caferzade, "Necef Havalimanı'ndaki sorun ortadan kaldırıldığı an uçuşlar yeniden başlayacak." dedi.

Öte yandan Tahran Uluslararası İmam Humeyni Havalimanı yetkilisi Ali Rüstemi de Necef'e hareket edecek bazı yolcu uçaklarının Bağdat'a yönlendirildiğini kaydetti.

Irak’ın güneyinde hizmet yoksunluğu ve elektrik kesintileri nedeniyle patlak veren gösterilerde eylemciler dün Necef Havalimanı'nı basmıştı. Bunun üzerine Iraklı yetkililer havalimanına iniş ve kalkışların askıya alındığını duyurmuştu.

Basra sakinleri yıllardır bölgelerinde faaliyet gösteren petrol şirketlerinde yabancıların değil kendilerinin istihdam edilmesini talep ediyor. Basralılar ayrıca hava sıcaklıklarının 50 dereceyi aştığı bu günlerde sık sık yaşanan elektrik kesintilerinden de şikayet ediyor.

Söz konusu gerekçelerle Basra'da başlayan gösteriler, başkent Bağdat'ın yanı sıra Necef, Meysan ve Nasiriyye kentlerine de sıçramıştı.

Irak’ın güneyi ayakta  

Irak’ın güneyindeki Basra’da bir hafta önce başlayan gösterilerin ülkenin bütün güney illerine yayılmasının ardından Irak Milli Güvenlik Kurulu olağanüstü toplandı. Kuveyt ise sınıra askeri takviye gönderdi.  
 
Basra kentinde bir hafta önce elektrik, su kesintisi ve işsizlik protestoları Babil, İmare, Vasıt, Müssane, Zikar, Necef ve Kerbela’ya yayıldı. Irak Milli Güvenlik Kurulu Başbakan Haydar İbadi’nin başkanlığında olağanüstü toplantı gerçekleştirdi. Göstericilerin isteklerini meşru olarak nitelendiren İbadi, göstericilerin arasına sızan provokatörleri ve sabotaj yapanları ise cezalandırmakla tehdit etti.
  
Kuveyt, sınırda önlem almaya başladı
 
Irak-Kuveyt arasındaki Safvan Sınır Kapısının göstericiler tarafından ele geçirilmesi ve sınır kapısını kapattıkları öğrenildi. Irak’ın komşusu Kuveyt'in, aldığı güvenlik önlemleri çerçevesinde binlerce askerini sınır bölgesine kaydırdığı öğrenildi. Necef Havalimanının göstericiler tarafından basılmasının ardından Kuveyt, Irak’a yaptığı uçak seferlerini askıya alırken, Necef Havalimanı durumun kontrol altına alındığını ve havalimanının seferlere açık olduğunu duyurdu. İran ise Necef’e yapılan uçak seferlerinin ileri bir tarihe kadar Bağdat’a yapılacağını duyurdu.
  
Babil’de İslami Parti binaları basıldı
 
Gösterilerin devam ettiği bir başka kent ise Babil oldu. Göstericiler kentteki Dava Partisi ile İslami Fazilet partilerinin binasını bastı. Göstericilerin ayrıca kentteki Hunüd Köprüsü ile İmam Ali Caddesini kapattıkları açıklandı.
 
Öte yandan dün Zikar kentinde polis güçleri tarafından gözaltına alınan göstericilerin bugün serbest bırakıldığı bildirildi.
 
Dışişlerinden Irak'taki Türk vatandaşlarına güvenlik uyarısı
 
Dışişleri Bakanlığı, Irak'taki Türk vatandaşlarına, ülkenin bazı vilayetlerinde halkın olumsuz yaşam koşullarını kınamak amacıyla başlattığı protesto gösterilerinin düzenlendiği bölgelerden uzak durmaları uyarısı yaptı.
 
Bakanlığın internet sitesinde yer alan açıklamada, Irak'ın Basra vilayetinde halkın olumsuz yaşam koşullarını kınamak amacıyla başlattığı ve Meysan, Dikar, Necef, Kerbela ile Bağdat vilayetlerine de yayılan protesto gösterilerinin yakından takip edildiği bildirildi.
 
Açıklamada, "Anılan vilayetlerde bulunan vatandaşlarımızın, protesto gösterilerinin yapıldığı bölgelerden uzak durmaları ve gelişmelere dair Bakanlığımız ve Bağdat Büyükelçiliğimizce güvenlik durumu hakkında yapılabilecek uyarı ve duyuruları takip etmelerinde fayda görülmektedir." ifadeleri yer aldı.
 
Açıklamada ayrıca ihtiyaç duyulması halinde Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliğine "00 964 790 190 94 06" ve "00 964 771 233 90 23" ile Konsolosluk Çağrı Merkezine "00 90 312 292 29 29" numaralı telefonlardan başvurulabileceği belirtildi.