25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

İran ambargoyu Çin’le yenecek

ABD’nin İran Merkez Bankası Başkanı Valiyullah Seyf’i yaptırım listesine almasının ardından Tahran yönetimi ekonomik ablukayı kırmak amacıyla sadık müttefikleriyle temaslarını artırdı.

17 Mayıs 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
İran ambargoyu Çin’le yenecek

İki ay içerisinde ikinci kez Pekin’e giden İranlı yetkililerin, petrol ticaretinin aksamaması konusunda güvence aldıkları öğrenildi. 

TİCARET HACMİ 80 MİLYAR DOLAR

Reuters’ın özel haberine göre, İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC) Direktörü Saed Hoşru Pekin’de Çinli enerji devleri Sinopec ve Zhuhai Zhenrong Corp’un üst düzey yetkilileriyle bir araya geldi. Hoşru’nun Çinli devlet firmalarından Pekin-Tahran arasındaki petrol ticaretinin Amerikan yaptırımları nedeniyle aksamaması için garanti istediği bildirilirken, tarafların yıllık 80 milyar dolarlık enerji ticaret hacminin artırılması konusunda mutabık kaldığı ifade edildi. Çin, İran’ın günde 655 bin varille en fazla petrol sattığı ülke konumunda.

Ruhani: Boyun eğmeyeceğiz

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “Tahran yönetimi, ABD’nin baskılarına, yaptırımlarına ve hatta savaş tehditlerine boyun eğmeyecek” dedi. ABD Hazine Bakanlığı’nın İran Merkez Bankası Başkanı’na yönelik yaptırım kararını değerlendiren Ruhani, “Halkımızı ambargo ve savaş tehditleriyle teslim alacaklarını düşünüyorlar ancak İran halkının kararlı duruşu bu düşüncenin yanlış olduğunu gösterdi” ifadelerini kullandı. Öte yandan, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ülkesine yeni yaptırımlar getiren ABD yönetiminin eylemlerini ‘hukuk dışı’ olarak niteledi.

K.Kore’den Trump’a zirve  tehdidi

Kuzey Kore, Washington’ın nükleer silahlardan vazgeçmesinde ısrar etmesi halinde, ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında 12 Haziran’da Singapur’da yapılması planlanan tarihi zirveye katılmayacağını duyurdu.  Ülkenin resmi ajansı KCNA’ya demeç veren Dışişleri Bakan Yardımcısı Kim Kye-gwan, “ABD bizi köşeye sıkıştırırsa, görüşmelere olan ilgimizi kaybederiz ve beklenen Kuzey Kore-ABD zirvesine katılıp katılmamayı yeniden değerlendirmemiz gerekir” dedi. “ABD’nin saçma açıklamalar yaparak zirve öncesi bizi provoke etmesi çok talihsiz” diye konuşan Kye-gwan, Kuzey Kore’nin ne ABD’nin 2003’te işgal ettiği Irak’a ne de 2011’de liderine karşı savaş çıkarttığı Libya’ya benzediğine dikkat çekti.