18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

İranlı siyasi aktivist Sutude tutuklandı

İranlı siyasi aktivist ve avukat Nesrin Sutude'nin emniyet güçleri tarafından tutuklandığı bildirildi.

AA13 Haziran 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
İranlı siyasi aktivist Sutude tutuklandı

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı ISNA'ya konuşan, Sutude'nin eşi Rıza Handan siyasi aktivist ve avukat Nesrin Sutude'nin emniyet güçleri tarafından gözaltına alındığını söyledi.

Handan, "Henüz neyle suçlandığını bilmiyorum. Emniyet birimleri daha önceden gıyabında kesinleşen 5 yıl hapis cezası nedeniyle tutuklandığını söylediler." dedi.

- Nesrin Sutude kimdir?

İran'da insan hakları alanında verdiği mücadeleyle tanınan Sutude (55), 2009 yılı tartışmalı İran cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında hapse atılan İranlı muhalif aktivist ve siyasileri destekledi, bazılarının avukatı olarak savunmalarını yaptı.

Sutude, 2010 yılında rejim aleyhine propaganda yapmak ve devlet güvenliğine zarar vermekle suçlanarak gözaltına alındı. Ocak 2011'de 11 yıl hapis, 20 yıl avukatlık yapmak ve ülke dışına çıkmaktan men cezalarına çarptırıldı. Temyiz mahkemesi, Sutude'nin hapis cezasını 6 yıla düşürdü. Ailesinin ziyareti ve telefonla görüşmesi yasaklandığı gerekçesiyle 4 hafta süren açlık grevi yaptı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Birleşmiş Milletler toplantısında yaptığı konuşmadan önce Sutude, 18 Eylül 2013'te muhalif siyasetçilerden Muhsin Eminzade'nin de aralarında bulunduğu 10 siyasi tutukluyla birlikte 3 yıl sonra serbest bırakılmıştı.