25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

İsrail hesap verecek

Uluslararası Ceza Mahkemesi, İsrail’in savaş suçlarını incelerken, Tel Aviv’den itiraf gibi açıklama geldi. İsrail hükümet sözcüsü, niye bu kadar kişinin vurulduğu sorusuna “Bu kadar çok insanı hapse atamayız” cevabı verdi.

18 Mayıs 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
İsrail hesap verecek

İsrail'in Gazze’de barışçıl gösteriler yapan 63 Filistinli’yi katletmesine tüm dünyadan tepkiler devam ederken, Tel Aviv’i savaş suçundan Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) çıkartacak itiraflar ve çalışmalar devam ediyor. Merkezi Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan UCM, İsrail’in yargılanıp yargılanmayacağına dair ön incelemelerin sürdüğünü açıkladı.

Bir UCM yetkilisi, Filistin’deki durumla ilgili savcılık ofisinin ön incelemesinin devam ettiğini belirterek, “UCM Başsavcısı, ön incelemenin devam ettiğini tekrar bütün taraflara hatırlatıyor. Ön inceleme bir soruşturma olmasa da Filistin’deki duruma ilişkin iddia edilen yeni bir suç, ofis tarafından yapılan araştırmaya eklenebilir. Bu son haftalarda yaşananlar ve gelecekte yaşanabilecek olaylar için geçerlidir” ifadesini kullandı.      

‘HEPSİNİ HAPSE ATAMAYIZ’ İTİRAFI

UCM Başsavcısı Fatou Bensuda geçen ay, İsrail’i uyararak, şiddete sebebiyet veren, başvuran, kışkırtan veya teşvik eden herhangi bir kişinin mahkemede yargılanmak için sorumlu tutulabileceğini hatırlatmıştı. UCM Başsavcılığı’nun bu açıklamasından sonra İsrail hHükümet Sözcüsü de adeta ‘Savaş suçu itirafı’ yaptı. İrlanda kanalı RTE’ye konuşan İsrail Hükümet Sözcüsü Michal Maayan, Gazze’deki Filistinlilerin neden vurulduğu sorusuna karşılık “Bu kadar çok insanı hapse atamayız” dedi.  Öte yandan İsrail’in gerçekleştirdiği katliamda yaralanan Filistinlilerden 54’ünün bitkisel hayatta olduğu bildirildi. Filistin İşgal Suçlarını Takip Heyeti Başkanı İmad el-Baz, yaralananlardan bin 359’unun gerçek mermiyle vurulduğunu, bunlardan 79’unun kadın, 255’inin çocuk olduğunu belirtti. Baz, 20 gazeteci ile 19 sağlık görevlisinin de İsrail askerlerince vurulduğunu ifade etti.  Baz, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a İsrail’in suçlarını Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşıma çağrısı da yaptı.      

‘32 ÜLKE KATILDI’ YALANI 

Bu arada Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, İsrail’in katliamı için bugün özel oturum düzenleyecek. Konsey kararlarının bağlayıcı özelliği bulunmamasına rağmen, özel oturum, İsrail yönetimine yönelik uluslararası baskının daha da artırılması açısından önem arz ediyor.      

Öte yandan ABD’nin Tel Aviv’deki büyükelçiliğinin Kudüs’e taşıması törenine, İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın açıkladığı gibi 32 ülkenin katılmadığı ortaya çıktı. İsrail’in Haaretz gazetesi, İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın basınına verdiği listede yer alan bazı ülkelerin törene katılmadığını belirledi. Törenine 32 değil sadece 22 ülkenin katıldığı ortaya çıktı. Törene katılacağı belirtilen ancak gelmeyen ülkeler ise şunlar: Fildişi Sahilleri, El Salvador, Panama, Peru, Filipinler, Sırbistan, Güney Sudan, Tayland, Ukrayna, Arnavutluk ve Vietnam.