25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

İsrail Rusya'nın siber saldırılar için Kaspersky'yi kullandığını tespit etti

Dün dünya basınında çıkan haberlere göre, İsrail istihbarat yetkilileri, Rus hükümeti destekli bilgisayar korsanlarının ABD'nin resmi kurumları da dahil olmak üzere dünyada 400 milyondan fazla kişi tarafından kullanılan Kaspersky Lab antivirüs ağı üzerinden gizli bilgileri çaldığını açıkladı.

Alaattin Ayhan11 Ekim 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
İsrail Rusya'nın siber saldırılar için Kaspersky'yi kullandığını tespit etti
New York Times gazetesinde yer alan habere göre, İsrail hackerları iki yıl önce Karpersky Lab'ın sistemine girdi ve Rusya'nın bu sistem üzerinden çok rahat bilgisayarlara sızdığını ortaya çıkarıp bu konuda ABD'li yetkilileri uyardı. Bu uyarı üzerine Washington yönetimi geçtiğimiz ay, devlet kurumlarında kullanılan bütün bilgisayarlardan Kaspersky yazılımını kaldırma kararı aldı. 
 
Dün yayımlanan Washington Post haberinde, İsrail casuslarının Kaspersky'e sızmak için kullandığı araçların ancak ABD'nin Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA)'ndan gelebileceği ileri sürüldü. Yapılan araştırmalar sonucunda bu araçların Rusya için çalışan casusların erişimine açık olduğu tespit edildi. 
 
Dünya gündeminde olan ve tartışılan konu Rusya'nın sisteme nasıl sızdığı, elde ettiği verileri kimlerle paylaştığı... Ama işin ilginç tarafı, İsrail'in de Kaspersky veri tabanını kullanırken Rus casusularını fark etmesi ve bunu ABD'li yetkililere iletmesidir. İsrail'in de aynı yöntemle bilgisayarlara sızarak önemli bilgilere ulaşabilmesi ayrı bir tartışma yarattı.
 
ABD Ulusal İstihbarat Konseyi geçen ay hazırladığı ve içeriğinde Rus istihbarat servisinin Karpersky'nin müşteri veritabanına ve kaynak koduna "muhtemel erişim" sağladığına dair gizli raporu NATO müttefikleriyle paylaştı. 
 
Kaspersky üzerinden sağlanan bu erişimin ticari ve endüstriyel kontrol ağlarına karşı siber saldırıların yapılmasına yardımcı olabileceği belirtiliyor.
 
Times gazetesi, Rus korsanlarının, kamuoyuna açıklanmayan ABD sırlarına erişmek için Kaspersky'yi hassas bilgileri aramak için bir tür Google arama motoru olarak kullandığını açıkladı.
 
Eski NSA operatörü ve Area 1 Security'nin kurucularından olan Blake Darché, "Antivirus nihai arka kapıdır. Zararlı bir saldırı başlatmaktan, casusluk yapmaktan binlerce veya milyonlarca kullanıcıya kadar herhangi bir amaçla kullanılabilen tutarlı, güvenilir ve uzaktan erişim olanağı sağlıyor" dedi.
 
Geçen ay Washington'da bulunan Rus elçiliği, Kaspersky Lab yazılımı yasağını "üzücü" olarak nitelendirdi ve ikili ilişkilerin düzeltilmesinin geciktiğini dile getirdi.
 
Kaspersky şirketi yaptığı açıklamada, şirketin Rusya'ya yardım ettiği iddialarını reddetti. Kaspersky yaptığı açıklamada, "Özel bir şirket olarak Kaspersky Lab'ın Rusya da dahil olmak üzere herhangi bir hükümetle uygunsuz ilişkileri bulunmadığını ve tek sonucun Kaspersky Lab'ın jeopolitik bir mücadele sürecinin ortasında olduğu" belirtildi. Şirketin kurucu ortağı ve CEO'su Eugene Kaspersky, şirketinin Rus hükümeti adına casusluk yaptığı suçlamaları defalarca reddetti.
 
ABD istihbarat birimleri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Donald Trump'ın başkanlık seçimlerini kazanmasına yardımcı olmak amacıyla geçen yıl çok yönlü bir dijital etki operasyonu düzenlediği sonucuna varıyor.