24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

İsrail tehdit etti Sisi aracı oldu

Gazze katliamına ilişkin sessizliğini koruyan Mısır’ın, gösterilerden önce Hamas Başkanı İsmail Heniyye’ye İsrail’in tehditlerini ilettiği öğrenildi. Buna göre, darbeci lider Sisi, Hamas’a “Gösterileri durdurun yoksa liderleriniz suikasta uğrayacak” uyarısında bulundu.

17 Mayıs 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
İsrail tehdit etti Sisi aracı oldu

ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasına tepki gösteren Filistinlilerin İsrail askerleri tarafından katledilmesinden bir gün önce, Mısır’ın darbeci Sisi yönetiminin işgalcilerin tehditlerini Hamas’a ilettiği ortaya çıktı. Mısır’ın başkenti Kahire’de Sisi’nin istihbarat subaylarıyla bir araya gelen Hamas lideri İsmail Heniyye’ye toplantıda “İsyanı bitirin yoksa İsrail sizleri öldürecek” mesajının verildiği öğrenildi.

HAKARET EDİLDİ

İsrael Hayom gazetesine konuşan Mısırlı kaynaklar, Kahire’de Sisi yönetimi istihbaratı ile Hamas liderleri arasındaki zirveye ilişkin detayları anlattı. Mısırlı yetkililerin Heniyye’ye Gazze sınırındaki Büyük Dönüş Yürüyüşü isimli barışçıl protestoları bitirme çağrısı yaptığını aktaran kaynaklar, Hamas’a bölgede giderek yalnızlaşacağı uyarısında bulunulduğunu bildirdi. Gazeteye demeç veren bir Mısırlı istihbaratçı da Heniyye’ye toplantıda onur kırıcı şekilde davranıldığını ifade etti. Hamas lideri ve iki korumasının bir süre kapı önünde bekletildiğini vurgulayan istihbaratçı, “Heniyye’nin içeriye alınma şekli çok küçük düşürücüydü. Kapıyı açar açmaz kendisine bağırıp çağırıldı” dedi.Gazze’yi kontrol eden direniş grubunun şefine İsrail’in tehditlerinin iletildiğini kaydeden Mısırlı ajan, “Heniyye’ye gösterileri durdurmazsa işgalcilerin kendisini, yardımcısı Halil El Haya ve Yahya Sinvar’ı öldüreceği bilgisi verildi” diye konuştu. Toplantıda Kahire yönetiminin olası bir suikastta olayı yarım ağız kınayacağı dile getirilirken, Gazze’de şehit düşenden Hamas’ın sorumlu tutulacağını duyunca Heniyye’nin şok olduğunun altı çizildi. 

MISIR İŞGALCİYİ KORUDU 

Haberde konu hakkında, “Hamas lideri, darbeci Sisi hükümetinin nasıl İsrailli askerleri değil de Filistinli Müslümanları suçladığına inanamadı” ifadelerine yer verildi. 

Filistin 4 ülkeyle ilişkilerini kesti

Filistin Dışişleri Bakanlığı’nın, dört Avrupa ülkesindeki büyükelçilerini istişare amaçlı çağırdığı bildirildi. Konu hakkında açıklama yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı Teysir Ceradat, “Avusturya, Macaristan, Romanya ve Çekya Cumhuriyeti’ndeki Filistin büyükelçilikleri istişare amaçlı çağrıldı” dedi. Ceradat, bu dört ülkenin İsrail’deki büyükelçilerinin ABD’nin Tel Aviv büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması törenine katılması nedeniyle böyle bir adımın atıldığını kaydetti. Öte yandan, Guatemala, İsrail Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıma kararı alarak ABD’nin söz konusu kararından iki gün sonra bu adımı atan ikinci ülke oldu. 

Zulme karşı dünya ayakta

İsrail’in Gazze sınırında Filistinlilere yönelik katliamı, dünyanın dört bir yanında protesto edildi. İngiltere’nin başkenti Londra’da Dilistin Dayanışma Kampanyası’nın çağrısıyla bir araya gelen binlerce gösterici Gazze’deki şiddete son vermelerini isterken, İspnaya’nın başkenti Madrid ile Barcelona’da ise işgal güçlerinin orantısız şiddetini kınayanlar “Normalleştirmeye hayır” ve “Kudüs emanet, normalleştirme ihanet” şeklinde sloganlar attı. Almanya, Polonya, Endonezya, Pakistan, Lübnan ve Fas’ta da binlerce eylemci Büyük Dönüş Yürüyüşü’ne destek için toplandı.

Genel grev genel direniş

İsrail’de Filistinlilerin yaşadığı bölgelerde, Gazze’deki katliama tepki için genel greve gidildi. İsrail’in Filistinli vatandaşlarını temsil eden Yüksek Arap Takip Komitesinin çağrısı üzerine Filistinlilerin yaşadıkları bölgelerde dükkanlar kepenk kapattı, kurumlar ve okullar tatil edildi. Yine komitenin çağrısıyla bu bölgelerde dün akşam düzenlenen 3 yürüyüşe de yüzlerce Filistinli katılmıştı.