19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

İsrail’den savaş güdümlü suikast!

İşgalci İsrail, İslami Cihad Komutanı Ebu’l Ata’yı Gazze’de öldürdü. “Kırmızı çizgi aşıldı” açıklaması yapan direniş grubu Tel Aviv’i vururken, İsrail savaş uçakları Filistin’i bombaladı. 

13 Kasım 2019 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
İsrail’den savaş güdümlü suikast!

Filistinli direniş örgütü İslami Cihad’ın askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri’nin önde gelen komutanlarından Beha Ebu’l Ata, abluka altındaki Gazze Şeridi’nde İsrail ordusunun düzenlediği saldırı sonucu hayatını kaybetti. İsrail ordusu tarafından yapılan yazılı açıklamada, emrin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’dan geldiği vurgulanarak, “İsrail Gizli Servisi Şin Bet ile ortaklaşa düzenlediğimiz saldırıda Gazze’de İslami Cihad’ın komutanı Beha Ebu’l Ata’yı hedef aldık” ifadesi kullanıldı. 

OKULLAR TATİL 

Ebu’l Ata’nın ‘saatli bir bomba’ olarak nitelendirildiği açıklamada Filistinli Komutan’ın geçen yıl Gazze’den başlatılan sabotaj eylemlerinin çoğundan, 25 Ağustos 2019’da Sderot festival alanı ile 1 Kasım 2019 tarihinde Sderot’a roket atılmasından sorumlu olduğu savunuldu. Kudüs Seriyyeleri de saldırıda Ebu’l Ata ve eşinin öldüğünü doğruladı. Direnişçilerin işgal güçlerine karşılığı sert oldu. İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ziyad en-Nehhale “Savaşa gidiyoruz. Netanyahu, suikastla tüm kırmızı çizgileri aştı” derken, Kudüs Seriyyeleri İsrail’i onlarca roketle hedef aldı. Tel Aviv’in şehir merkezi, Yarkon ve Dan bölgelerinin 50 roketle vurulduğu hava saldırıları sonrası İsrail, 2014’ten bu yana ilk defa okulları tatil etti. 

DEVLET TERÖRÜ 

Tel Aviv hükümeti sabah erken saatlerde güvenlik kabinesini toplarken, işgal güçleri öğleden sonra Gazze’yi bombaladı. Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze’ye yönelik hava saldırılarında 7 sivilin şehit olduğunu duyurdu. Filistin yönetimi de İslami Cihad Komutanı Ebu’l Ata’nın İsrail tarafından öldürülmesini kınadı. Hükümet Sözcüsü İbrahim Mulhim, “İsrail’in işlediği suçların ve Gazze’de yeni bir savaşa neden olabilecek tırmandırmasının durdurulması için acilen uluslararası müdahalede bulunulmasını talep ediyoruz. Bu, planlanmış bir cinayet ve İsrail’in gerçekleştirdiği devlet terörüdür” dedi. Öte yandan İsrail’in İslami Cihad’a yönelik ikinci suikastı ise başarısız oldu. İşgal ordusunun İslami Cihad Siyasi Büro üyesi Ekrem el-Accuri’nin Şam’daki evine sabah saatlerinde düzenlediği operasyonda Accuri yerine oğlu hayatını kaybetti.      

Gazze kahramanını uğurladı 

Terör devleti İsrail’in saldırısı sonucu hayatını kaybeden İslami Cihad Komutanı Beha Ebu’l Ata ve eşinin cenazesi, binlerce Filistinlinin katılımıyla Gazze’de toprağa verildi. Cenazeye katılan binlerce Filistinli, “Canımız, kanımız feda olsun”, “Misilleme misilleme ey direniş” diye sloganlar atarak saldırıyı kınadı ve direniş gruplarından İsrail’e karşılık verilmesi istendi. Ebu’l Ata ve eşinin cenazesi Gazze’nin doğusundaki Hazreti Ömer Camisinde kılınan cenaze namazının ardından Eş-Şucaiyye mezarlığında defnedildi. İslami Cihad yöneticisi Halid el-Batş, cenaze töreninde yaptığı konuşmada, saldırıyı karşılıksız bırakmayacaklarını söyledi. 

‘Netanyahu kendisini kurtarıyor’ 

İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden partilerin oluşturduğu Ortak Arap Listesi Blokunun Yahudi asıllı milletvekili Ofer Kassif, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun kendisini kurtarmak için İslami Cihad’ın askeri kanadı Kudüs Seriyyelerinin önde gelen komutanlarından Beha Ebu’l Ata’nın öldürüldüğü saldırının emrini verdiğini belirtti. Kassif, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Netanyahu kendisini kurtarmak için yapabileceği tek şey olan: öldür, yok et ve savaşı kışkırt yöntemine başvuruyor” dedi. Times of Israel gazetesi muhabirlerinden Raoul Wootliff de Ebu’l Ata suikasti ve bölgede artan gerilime ilişkin sosyal medyadan yaptığı kısa değerlendirmede, “Tamam, Bibi (Netanyahu) Başbakan olarak kalabilir” değerlendirmesinde bulundu. Başbakan Netanyahu, 17 Eylül’de yapılan erken genel seçimleri kaybetmiş ve partisi Likud ikinci olmuştu.