20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

İsrail'e karşı S-300 hamlesi

İsrail uçaklarının Suriye füze savunma sistemlerinin hedefi haline getirmesi sonucu rejim tarafından düşürülen Rus uçağı vakasının ardından Moskova’dan karşı hamle geldi. Rusya, Esad’a daha önce İsrail’in ricasıyla ertelenen S-300 hava savunma sistemi göndereceğini duyurdu.

25 Eylül 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
İsrail'e karşı S-300 hamlesi

İsrail jetlerinin Lazkiye kentine yönelik saldırısı sırasında Moskova’nın Esad rejimine verdiği S-200 hava savunma sisteminin kazara Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından Kremlin, Tel Aviv’e karşı hamlede gecikmedi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Suriye hava sahasını daha sağlam hale getirmek adına, Esad rejimine S-300 hava savunma sistemi göndereceklerini açıkladı. İsrail’in talebi üzerine 2013’te ertelenen sevkiyatın 2 hafta içerisinde gerçekleşmesi bekleniyor.

‘DURUM DEĞİŞTİ’ 

Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlediği basın toplantısıyla kararı duyuran Şoygu, “Modern S-300 hava savunma kompleksi iki hafta içinde Suriye ordusuna teslim edilecek. Kompleks, 250 kilometreden uzaktaki hava saldırı araçlarını önleme ve birkaç hava hedefini eş zamanlı olarak imha etme kapasitesine sahip” dedi. Toplantıda, 2013 yılında benzer bir karar alıp İsrail’in isteği üzerine ertelediklerini hatırlatan Şoygu, “Ancak bugün durum değişti ve bu bizim yüzümüzden olmadı. Bu, Suriye’ye saldıran veya saldırmayı planlayan ülkelerin suç eylemleri için dizginleyici bir faktör olacak” diye konuştu.

PUTİN ESAD’LA GÖRÜŞTÜ

Karar sonrası Rusya Devlet Başkanı Valdimir Putin ile Suriye rejiminin başı Beşar Esad arasında da bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Rejimin resmi haber ajansı SANA, Putin’in Esad’ı arayarak S-300 sevkiyatı hakkında bilgi verdiğini duyurdu.

TEL AVİV’E BİLGİ VERİLECEK Mİ? 

Moskova’nın Esad’a S-300 temini hakkında gazetecileri bilgilendiren Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise gönderme kararının üçüncü bir ülkeyi hedef almadığını, Suriye’deki Rus güçlerinin güvenliğini arttırmaya yönelik olduğunu söyledi. Temas kurulursa Tel Aviv’i bilgilendireceklerini belirten Peskov, İsrail ile Rusya arasındaki ilişkilerin son yaşanan olaya kadar iyi bir şekilde ilerlediğini fakat artık durumun değiştiğini kaydetti.

TEK SUÇLU İSRAİL

Kremlin açıkça beyan etmemese de S-300 kararının İsrail’in Suriye’deki keyfe keder saldırılarını engellemeye yönelik olduğu belirtiliyor. Moskova yönetimi Rus jetinin İsrailli pilotların kasıtlı eylemiyle düştüğünü ifade ediyor. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, önceki gün yaptığı açıklamada, kazanın tek suçlusunun İsrail olduğunu ve ellerinde çürütülmeyecek verilerin bulunduğunu bildirmişti.

Putin’den Netanyahu’ya: Uçağımızı İsrail düşürdü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştü. Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Netanyahu düşürülen Rus İl-20 uçağında hayatını kaybeden askerler için tekrar başsağlığı diledi. Putin ise “Rus tarafı, trajedinin ana sebebinin İsrail Hava Kuvvetlerine ait eylemler olduğu gerçeğinden hareket ediyor” dedi. Putin ayrıca, uluslararası terörle mücadele eden Rus askerlerinin yaşamlarına yönelik potansiyel tehditleri önlemek amacıyla Rusya’nın Suriye hava savunmasının muharebe yeteneklerini geliştirme kararı aldığını vurguladı. Netanyahu ise, Esad’a verilecek S-300’lere “Gelişmiş silahların sorumsuz kişilerin eline geçmesi bölgeyi tehlikeye atar” diyerek tepki gösterdi.

ABD’den Rusya’ya tepki

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Rusya’nın Suriye’ye S-300 hava savunma sistemi vermesinin “büyük hata” olacağını ve bölgede hali hazırda yüksek olan gerilimi “önemli ölçüde artıracağını” söyledi. Bolton, İran’ın bölgedeki etkisini yitirene kadar ABD güçlerinin Suriye’den ayrılmayacağını kaydetti.