19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

İsrail-İran savaşı Suriye’den başladı

ABD’nin Tahran’la köprüleri atmasını fırsat bilen İsrail, Suriye’deki İran askeri varlığına bugüne kadarki en büyük saldırısını gerçekleştirdi. İranlı milislerin Golan’a füze fırlattığını öne süren İsrail güçlerinin Kuneytra ve Şam’a yönelik saldırısında 23 rejim askeri öldü.

ŞERİF EGEMEN AHMET11 Mayıs 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
İsrail-İran savaşı Suriye’den başladı

ABD’nin İran’la yapılan nükleer anlaşmadan çekilmesini fırsat bilen İsrail, Suriye’deki İranlı milis güçlerini Golan Tepeleri’ne roket saldırısı düzenlemekle suçlayıp Esad rejimi ve müttefiklerine ait mevzileri bombaladı. Havadan ve karadan fırlattığı 70’ten fazla füzeyle gerçekleşen saldırıda İranlı ve Suriyeli olmak üzere toplam 23 rejim askeri hayatını kaybetti. Tahran yönetimi harekata ilişkin ilk açıklamasında Golan’a füze fırlattıkları iddiasını yalanladı.

RUSYA BİLGİLENDİRİLDİ

İşgal ettiği Golan Tepeleri’ne iki gündür askeri yığınak yapan İsrail ordusu, Suriye’de bugüne kadarki en ciddi askeri harekatını gerçekleştirdi. İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani’nin emriyle Golan’a 20 roket atıldığını öne süren İsrail güçleri, Suriye’deki İran hedeflerinin yer aldığı Kuneytra, Hadar, Şam ve çevresini önceki gece hedef aldı. Konu hakkında açıklama yapan İsrail ordu sözcüsü Jonathan Conricus, saldırının İranlı milislerin İsrail hava savunma sistemi tarafından düşürülen füzelerine yanıt niteliğinde olduğunu belirterek “Bu topraklarda yaşanan her şeyin hesabı Suriye rejiminden sorulacak” dedi. Harekat öncesi Rusya’nın bilgilendirildiği kaydedilirken, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi aralarında İranlıların da yer aldığı toplam 23 rejim askerinin öldürüldüğünü bildirdi.

CEMALİ YALANLADI

Saldırı sonrası basın açıklaması yapan Rusya Savunma Bakanlığı, harekatta İsrail’e ait 28 jet ile top bataryalarının 70’ten fazla füze fırlattığını ancak bunların yarıdan fazlasının Suriye hava savunma sistemi tarafından imha edildiğini duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise tarafları diyalog zemininde buluşmaya davet etti. İsrail’in gece boyu süren saldırılarının tarafı olan Tahran yönetimi, konuya ilişkin ilk açıklamasında İsrail’e düzenlenen roket saldırısının İran güçleri tarafından yapıldığı iddialarını yalanladı. ICANA’ya konuşan İran Meclisi Ulusal Güvenlik Komisyonu Üyesi Muhammed Cevad Cemali, İran’ın Suriye’de üssünün bulunmadığını ve Devrim Muhafızları’nın İsrail’e yönelik roket saldırısı düzenlemediğini söyledi. 

Tahran’a yaptırım Avrupa’yı vuracak

 

Donald Trump’ın ABD’yi Tahran’la yapılan nükleer anlaşmadan çekerek ekonomik yaptırımları yeniden devreye sokacağını duyurması ile birlikte Avrupalı şirketleri İran pazarını kaybetme korkusu sardı. Nükleer anlaşmanın ABD dışındaki ortakları Fransa, İngiltere ve Almanya sıcağı sıcağına yaptıkları açıklamalarda mutabakata bağlı kalacaklarını bildirse de, sermayeleri için durum pek iç açıcı değil. 

ABD Hazine Bakanlığı, ilk etapta Tahran’a uygulayacağı yaptırımlarda Amerikan dolarıyla ticareti yasaklayacağını duyurdu. Diplomatik sadakatleri takdiri hak eden Batılı devletler, yeryüzünde jandarmalık görevi yürüten Amerika’nın hukukunun toprakları dışındaki faaliyetleri de kapsadığının farkında. Batı sermayesine Tahran’la bağlarını koparması için Washington tarafından 6 ay mühlet tanınırken, İran pazarında ilk dört sırayı paylaşan Alman, Hollandalı, İtalyan ve Fransız şirketlerin, ABD’nin hukuki sopasına karşı nasıl önlem alacağı henüz bilinmiyor. 

TRUMP REHİN ALDI 

Sadece Fransız firmalarının yaptırım yasağı nedeniyle yaklaşık 30 milyar avro kaybedeceği düşünüldüğünde, Avrupa sermayesinin ‘Önce Amerika’ sloganıyla yola çıkan Trump tarafından rehin alındığını söylemek yanlış olmaz.

Almanya ve İngiltere İran’ı suçladı

Almanya Dışişleri, İran’ı Golan Tepeleri’ne yönelik roket saldırılarından dolayı provokasyonla suçladı. Bakanlık Sözcüsü, “Ciddi bir provokasyon olan bu saldırıları şiddetle kınıyoruz. Her zaman vurguladığımız gibi, İsrail’in kendini savunma hakkı var” dedi. Sözcü buna karşın ‘gerilimin daha fazla tırmanmamasının çok önemli’ olduğunu belirtti. İngiltere Başbakanı Theresa May de konu hakkındaki açıklamasında, İngiltere’nin İsrail’e saldırı gerçekleştiren İran’ı kınadı ve Rusya’nın Suriye’deki nüfuzunu saldırıları durdurmak için kullanmaya çağırdı.

Beyaz SarayTel Aviv’i korudu

Suriye’den işgal ettiği Golan Tepeleri’nden bölgedeki İranlı milisleri hedef alan İsrail ordusuna bir destek de Trump yönetiminden geldi. Konu hakkında Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada “İran rejiminin Suriye’ye saldırı amaçlı roket ve füze sistemleri yerleştirmesi ve bunları İsrail’e yöneltmesi kabul edilemez” denildi. Yaşanan olayları ‘İran’ın provokatif roket saldırısı’ olarak nitelendiren Beyaz Saray’ın açıklamasında “Tahran’ın eylemeleri Ortadoğu için her geçen gün biraz daha tehlikeli hale geliyor” ifadelerine yer verildi. Beyaz Saray ayrıca, tüm sorumluluğun Tahran yönetiminde olduğunu öne sürdü.

Hamas’tan ümmete çağrı 

 

Hamas, İsrail’in Suriye topraklarındaki olayları tırmandırmasını kınadı. Hamas’tan yapılan açıklamada, Arap ve İslam ülkelerinin kendi topraklarını savunma hakkı vurgulandı. Açıklamada, Müslümanların tüm imkanlarının ümmetin kaderini hedef alan projelerin başarısızlığı için seferber edilmesi gerektiği kaydedildi.