19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Julian Assange hakkındaki soruşturmanın kapatılmasıyla ilgili konuştu

İsveç savcılarının 7 yıldır devam eden tecavüz soruşturmasının kapattıklarını açıklamasından sonra WikiLeaks kurucusu Julian Assange bugün Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nin balkonundan bir açıklama yaptı.

19 Mayıs 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Julian Assange hakkındaki soruşturmanın kapatılmasıyla ilgili konuştu
2012'den beri Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde yaşayan Assange, büyük bir zafer kazandıklarını ancak adalet sistemiyle mücadelesine yeni başladığını söyledi.
 
BBC'nin geçtiği haberde, başına gelenlerin 'korkunç bir adaletsizlik' olduğunu vurgulayan Wikileaks kurucusu, "bir kişi hakkında verilmiş bir karar olmadan alıkoymak Avrupa Birliği'nin (AB) bir özelliği" dedi.
 
"Halen tutuklama ile tehdit edilmesinden ötürü büyük bir üzüntü duyduğunu" söyleyen Assange, ABD Adalet Bakanlığı ve İngiltere ile çalışmaya hazır olduğunu vurguladı.
 
"Hakkında suçlama olmayan hiçbir kimsenin bir devlet tarafından alıkonulması hiçbir medeni ülkeye sığmaz" diyen Assange, "Wikileaks belge yayınlamaya devam edecek. CIA ile ilişkili belgeler üzerinde çalışıyor" dedi.
Assange, insan hakları sisteminden ötürü Birleşmiş Milletler'e ve sığınma hakkı verdiği için Ekvador'a teşekkür etti.
 
Assange, elçiliği terk edip etmeyeceği konusundaki sorulara yanıt vermedi.
 
Assange'ın İsveç'e gitmesi halinde davanın tekrar açılabileceğini; çünkü suçlamanın 2020 yılında zaman aşımına uğrayacağını belirtti.
 
Assange'ın avukatı yaptığı açıklamada kararın kendileri için 'tamamen bir zafer' olduğunu söyledi.
 
Assange'ın Ekvador Büyükelçiliği'nden çıkıp çıkmayacağı henüz bilinmiyor; çünkü ABD'nin İngiltere'den Assange'ın iadesini istemesi durumunda İngiltere'nin nasıl bir tavır alacağı önemli olacak.
 
İsveç'in tutuklama talebinin böylece kalkacağını belirten Wikileaks attığı tweetinde, "İngiltere, ABD'den Assange'ın ABD'ye iade talebi alıp almadığını ne kabul ediyor ne de reddediyor. Odak şimdi İngiltere'ye kaydı" dedi.