25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Kırgızistan'da koalisyon hükümetinde çatlak çıktı

Sosyal Demokrat Partisi koalisyondan ayrılma kararı aldı

AA24 Ekim 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Kırgızistan'da koalisyon hükümetinde çatlak çıktı

Kırgızistan'da Sooronbay Ceenbekov'un başbakanlığındaki koalisyon hükümetini oluşturan dört partiden biri olan Sosyal Demokrat Partisi, koalisyondan ayrılma kararı aldığını duyurdu.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in kurucu lideri olduğu Sosyal Demokrat Partisi, genel seçimlerden sonra 2 Kasım 2015'te Kırgızistan Partisi, Kalkınma ve İlerleme Partisi ile Sosyalist Ata Meken Partisi ile kurdukları dört partili koalisyon hükümetinden ayrıldığını açıkladı.

Sosyal Demokrat Partisi'nin Meclis Grup Yönetiminden yapılan açıklamada, koalisyonun dağılmaması için uğraş verildiği ancak ülkenin kalkınmasını sağlayacak anayasa referandumuna karşı çıkan koalisyon ortağı Sosyalist Ata Meken Partisi ile daha fazla birlikte hareket edilemeyeceği ifadesi kullanıldı.

Atambayev ve meclisteki bazı partiler, yıl başında, 7 Nisan 2010'da halk devriminin ardından kabul edilen "devrim anayasasında" referandum yoluyla değişiklikler yapma inisiyatifinde bulunmuştu.

Anayasada 30 civarında madde ve hükümde değişiklik yapılması planlanıyor. Koalisyon hükümetini oluşturan meclisteki Sosyalist Ata Meken Partisi ve ülkedeki önde gelen sivil toplum örgütleri, değişikliklere karşı çıkıyordu.

Meclis genel kurulu tarafından kabul edilmesi durumunda anayasa referandumunun 11 Aralık'ta yerel seçimlerle yapılması hedefleniyor.

Mevcut anayasada, 2020 yılına kadar değişiklik yapılmaması gerektiğine dair bir madde bulunuyor.