20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Kohl, AB töreni düzenlenecek ilk politikacı olacak

Cuma günü hayatını kaybeden Almanya eski Başbakanı Helmut Kohl için Avrupa Birliği nezdinde tören düzenlenmesi planlanıyor. AB Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker, Helmut Kohl´ü özel bir şekilde onurlandırmak istediğini söyledi.

DHA18 Haziran 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Kohl, AB töreni düzenlenecek ilk politikacı olacak
Alman Bild am Sonntag gazetesine konuşan Juncker, Kohl´ün Avrupa törenini hak eden bir kişi olduğunu söyledi. Helmut Kohl´ün daha hayattayken üstün başarılarından dolayı 'AB onur vatandaşlığı' ile şereflendirildiğini hatırlatan Juncker, "Helmut Kohl, Avrupa törenini hak ediyor, ben kendisi için AB töreni düzenlenmesi konusunda şahsen çaba sarf edeceğim" ifadelerini kullandı.
 
Avrupa´nın kaderini değiştirdi
 
Kohl´ün AB için yaptığı çalışmaları öven Juncker, "O Alman kökenli bir Avrupalı, Avrupalı bir Almandı...O, Doğu ve Batı´daki insanları bir araya getirerek, Avrupa kıtasının kaderini ve tarihini değiştirdi" dedi.
 
Gazetenin bildirdiğine göre, ilk defa Kohl için düzenlenmesi planlanan AB töreni, Strazburg´da gerçekleştirilecek.
 
"Birleşmenin Şansölyesi" için tören hazırlıkları 
 
Öte yandan, Helmut Kohl için Hristiyan Birlik Partisi CDU´da taziye defteri açıldı. Pazar gününden itibaren Başbakanlıkta da bir taziye defteri açılacak. Kohl için Almanya´da düzenlenecek devlet töreninin nerede ve ne zaman yapılacağı ise netlik kazanmadı. Spiegel Online´ın bildirdiğine göre, bu konuda henüz karar verilmiş değil.
 
1930 Ludwigshafen doğumlu olan Kohl, 16 Haziran Cuma günü 87 yaşında hayatını kaybetmişti. Almanya´nın 1982 ile 1998 yılları arasında 16 yıl ile en uzun süre görevde kalan şansölyesi olan Helmut Kohl, hem Avrupa Birliği hem de iki Almanya´nın birleşmesindeki rolü nedeniyle "Birleşmenin Şansölyesi" olarak da anılıyordu.