25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Kore mutabakatına ABD müdahalesi

Kuzey Kore ile Güney Kore arasında başlayan diyalog sürecini hedef alan Washington, Pyongyang’a yönelik baskının artırılmasını istedi. Beyaz Saray’ın çağrısına kulak tıkayan Seul ise görüşmeleri ‘fırsat’ olarak nitelendirdi.

19 Ocak 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Kore mutabakatına ABD müdahalesi

ABD’nin tehdit ve saldırı politikasını bir kenara bırakarak diyalog süreci başlatan Güney Kore ve Kuzey Kore’nin yürüttüğü diplomasi, Beyaz Saray’ı rahatsız etti. İki ülke arasında gerçekleştirilen görüşmelere ilişkin açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump Pyongyang’a yönelik yaptırımların sürmesini savunurken, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson bölgedeki sorunların Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un’dan kaynaklandığını söyledi. Washington’ın Pyongyang’ı hedef alan açıklamalarını görmezden gelen Seul yönetimi ise Kuzey Kore ile yapılan görüşmeleri fırsat olarak değerlendirdiklerini duyurdu.

‘BASKI YAPIN’ ÇAĞRISI 

Reuters haber ajansına konuşan ABD Başkanı Donald Trump, Moskova hükümetini Pyongyang’a yönelik uluslararası yaptırımların uygulanma sürecini baltalamakla suçladı ve Kim’in ekonomik yaptırımlarla sıkıştırılması gerektiğini söyledi. Kuzey Kore’nin ABD’yi nükleer silahlarla vurma amacına da giderek yaklaştığını belirten Trump, “Bu sorun, son 25 senelik sürede, onlar hedefe henüz bu kadar yaklaşmamışken çözülmeliydi” dedi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile ilişkisini ‘harika bir kimya’ olarak nitelendiren Trump, Pekin’in süreçte sorumluluk aldığını ve daha fazlasını yapabileceğini kaydetti. Yurtiçinde katıldığı bir program dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanı Tillerson ise uluslararası ekonomik yaptırımlardan Pyongyang’ı sorumlu tuttu. Çatışmanın ve yaptırımların Kim’in yaptığı seçimlerin bir neticesi olduğuna dikkat çeken Tillerson, “Biz bu konuda sorumluluk alamayız” diye konuştu. 

SEUL BOYUN EĞMEDİ 

Öte yandan, Kuzey Kore ile diyalog süreci başlatan Güney Kore’nin Dışişleri Bakanı Kang Kyung-wha, Washington’ın baskılarına boyun eğmedikleri sinyalini verdi. İngiliz BBC’ye mülakat veren Kang, yapılan görüşmeleri fırsat olarak değerlendirdiklerini söyledi ve “Bu fırsattan en iyi şekilde yararlanmalıyız. Kuzey Kore’yi herkesten daha iyi anladığımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Uzun vadede iki ülkenin de Kore Yarımadasını nükleerden arındırmaktan yana olduğunu vurgulayan Kang, Seul’ün Pyongyang’a daha fazla insani yardım gönderilmesini istediğini kaydetti.

Kim Jong-Un olimpiyatlara orkestra gönderiyor

Güney Kore’nin PyeongChang kentinde düzenlenecek Kış Olimpiyatlarının açılış törenine tek bayrak altında katılma kararı alan Kuzey Kore’nin oyunlara kaç kişilik ekiple katılacağı belli oldu. Pyongyang yönetimi, 30 yıl aradan sonra tekrar olimpiyatlara ev sahipliği yapacak olan Güney Kore’ye, sporcularını desteklemesi için 230 kadar taraftar göndereceğini açıkladı. Olimpiyat süresince Kuzey Kore’nin 140 kişilik Samjiyon Orkestrası’nın Seul ve PyeongChang’da sahne alacağı belirtilirken, heyetin tamamının 400’ü bulacağı ifade edildi.