26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Kore Yarımadası’nda savaş oyunları bitti

Singapur’da bir araya gelen ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, anlaşmaya vardı. Tarihi zirve sonrası imzalanan anlaşma ile birlikte Kore’nin nükleerden arındırılma süreci resmiyet kazanırken, Trump ‘savaş oyunlarının sona erdiğini’ duyurdu.

13 Haziran 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Kore Yarımadası’nda savaş oyunları bitti

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Singapur’daki tarihi zirvede ilk kez bir araya geldi. İki ülkenin görevdeki liderinin ilk görüşmesi olarak kayıtlara geçen Trump- Kim zirvesinin sonrası taraflar, kapsamlı bir belgeye imza attı. Kore Yarımadası’nı nükleer silahlardan arındırılmasının taahhüt edildiği tarihi anlaşmayı değerlendiren Trump, “Savaş oyunları sona erecek” diyerek bölgede bundan sonra ABD ordusunun tatbikat yapmayacağını ve Kore Savaşı’nın sona erdiğini söyledi.

38 DAKİKA BAŞ BAŞA

Yerel saatle 09.00 civarında, zirvenin yapıldığı Singapur’un Sentosa Adası’ndaki Capella Otel’de ilk olarak baş başa 38 dakikalık bir toplantı gerçekleştiren liderler, öğle yemeğinin ardından diplomatik heyetler ile birlikte müzakere masasına oturdu. Zirvenin sonunda Trump ile Kim, 4 maddelik bir anlaşmaya imza attı. Tarihi belgenin imza töreninde konuşan Trump, Kim ile çok özel bir ilişki geliştirdiklerini vurgulayarak, “Kore Yarımadası’nın nükleerden arınma süreci çok hızlı bir biçimde başlayacak” dedi. 

GEÇMİŞE MAZİ DERLER

ABD Başkanı ‘çok başarılı bir müzakereci olarak tanımladığı’ Kim’i Pyongyang’a giderek Beyaz Saray’a davet edeceğini belirtirken, Kuzey Kore lideri ise “Dünya, çok önemli bir değişim görecek. Trump ile geçmişi ve önyargıları arkamızda bırakmaya karar verdik” diye konuştu. Anlaşmada nükleer silahtan arındırılacak Kore’de kalıcı barış sürecine dikkat çekildi.

Tarihi toplantı sonrası Kim otelden ayrılarak ülkesine dönerken, ABD Başkanı düzenlediği basın toplantısında güvenlik alanında karşılıklı aldıkları kararları açıkladı. Kim’in ‘çoktan önemli bir füze deneme sahasını yok etmeyi kabul ettiğini’ aktaran Trump, ABD’nin de Güney Kore ile her yıl yaptığı ve ‘savaş oyunları’ olarak nitelendirdiği askeri tatbikatları sona erdireceğini dile getirdi. Adadaki 32 bin Amerikan askerini eve döndürmek istediğini ancak şu anda masada böyle bir madde olmadığını vurgulayan Trump, Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımların da ‘şimdilik’ süreceğini kaydetti. 1950-1953 Kore Savaşı’nın barış anlaşması ile değil ateşkesle sonlandığını hatırlatan Trump, insan hakları konusunda da ‘bir şeyler yapacaklarını’ ifade etti. 

PLAJLARA GÖZ DİKTİ

Dünyanın Kuzey Kore ile bağlanmak istediğine dikkat çeken Trump, askeri tatbikat videolarında arka planda gördüğü ‘harika plajların’ dünyadaki en iyi otellere sahip olabileceğini söyledi. “Bunu bir emlakçının bakış açısı olarak düşünün” diyen ABD Başkanı, Japonya ve Güney Kore’nin elini cebine atması gerektiğini vurguladı.

Seul uykusuz, Pekin memnun

Dünya liderleri Trump-Kim görüşmesinin olumlu karşıladı. Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, önceki gece ‘neredeyse uyuyamadığını’ belirterek zirvenin yarımadanın nükleerden arındırılması için umut olduğunu söyledi. Kim’im garantörü Çin de görüşmeyi memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Dışişleri Bakanı Wang Yi Pekin için Pyongyang yönetiminin ‘makul güvenlik endişelerinin’ birinci sırada olduğunu ifade etti. Konu hakkında açıklama yapan Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, kalıcı barış umudunu artıran zirvenin diplomasinin gücünü gösterdiğini belirtirken, tek şüpheci yaklaşım Moskova’dan geldi. Rusya Dışişleri, yaptığı yazılı açıklamada, “İleriye dönük önemli bir adım atıldı. Ancak şeytan ayrıntıda gizlidir ve anlaşmaları somut olarak görmemiz gerekiyor” dedi.