25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Kudüs ateşi ABD’yi yakıyor

Skandal Kudüs kararının ardından dünyanın birçok yerinde ABD’nin elçilik binaları etrafından protestolar sürüyor. Lübnan’da ise bir ilk yaşandı: Filistin bayraklı göstericiler elçiliğe giden yolları kapatarak binaya baskın düzenledi. İçeri girmek isteyen eylemcileri polis durdurdu.

11 Aralık 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Kudüs ateşi ABD’yi yakıyor

ABD’nin skandal Kudüs kararının ardından korktuğu başına geldi. Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Filistinli ve Lübnanlı göstericiler kentin kuzeyindeki Avkar Bölgesi’nde bulunan ABD Büyükelçiliği’ne giden ana yolu kapattı ve elçilik binasına baskın düzenledi. Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararını protesto etmek için toplanan göstericiler polis barikatını aşarak elçilik binasının demirlerine tırmandı. Çöp bidonlarını ateşe veren, barikat kuran ve lastik yakan öfkeli kalabalığa polis tazyikli su, göz yaşartıcı gaz ve copla müdahale etti. Göstericiler ise polise taş atarak karşılık verdi. Polisin sert müdahalesi sırasında bazı göstericiler yaralandı. 

ABD ve İsrail bayraklarını yakan göstericiler, tekbir getirerek, “Kudüs Müslümanlarındır”, “Filistin’e yeniden döneceğiz”, “ABD ve İsrail’i lanetliyoruz”, “Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul etmiyoruz” şeklinde sloganlar attı.

DIŞİŞLERİ KAYGILI

ABD’nin Beyrut Büyükelçiliği tarafından geçen cuma günü yayımlanan bildiride, ABD vatandaşlarının gösteri yapılan yerlerden uzak durması istenmişti. Reuters’ın elde ettiği Dışişleri Bakanlığı belgesine göre, Washington yönetimi, bölgede bulunan görevliler ve vatandaşlarının güvenliği için İsrail’den ‘yumuşak’ açıklamalarda bulunmasını istemişti.

MALEZYA ORDUSU HAZIR

Malezya Savunma Bakanı Hishammuddin Tun Hüseyin , Malezya Silahlı Kuvvetleri’nin (MAF) Kudüs konusunda görev almaya her zaman hazır olduğunu söyledi. Bernama Haber Ajansı’na göre, partisinin grup toplantısında konuşan Hüseyin, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü ‘İsrail’in başkenti’ olarak tanıma kararının Müslümanlara yapılmış bir darbe olduğunu belirterek “Müslüman ülkeler olarak olası bir olumsuzluğa karşı her daim hazırlıklı olmalıyız. Üst düzey liderlerin harekete geçmesi ve önerge vermesi durumunda Malezya Silahlı Kuvvetleri Kudüs konusunda görev almaya her zaman hazır” dedi. 

Filistin’in elmalarını bile çaldılar

Filistin’de İsrail işgali altındaki Batı Şeria’nın El Halil şehrinde İsrailli bölük komutanı Filistinlilere ait meyve tezgahından elma çalarken amatör görüntülere yakalandı. Filistinli esnafın olaylar nedeniyle terk ettiği tezgahtan kendisi ve arkadaşları için elma çalma anına ilişkin görüntüler, sosyal medyada yayılarak alay konusu oldu. Bunun üzerine İsrail ordusu, elma çalan askerin açığa alındığını duyurdu. 

ÇOCUK TUTUKLANDI

Öte yandan ABD’nin Kudüs’ü ‘İsrail’in başkenti’ olarak tanıma kararının protesto edildiği işgal altındaki Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze’de İsrail güçleriyle Filistinliler arasında çıkan olaylarda yaralanan Filistinlilerin sayısının 231’e yükseldi. Görgü tanıkları, Beytüllahim’in kuzey ve batı girişleri ile El-Halil kentinin kuzeyinde de benzer durumların yaşandığını, askerlerin Ayide kampının girişinde çıkan olaylarda Filistinli bir çocuğu gözaltına aldığını belirtti. Ayrıca Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği son hava saldırılarına ilişkin “bedelini ödeyecek” tehdidinde bulundu.