20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Kudüs'teki işgal kutlamalarına katıldığı açıklanan 32 ülkeden 8'i İsrail'i yalanladı: Biz katılmadık

İsrail, ABD büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması nedeniyle 86 ülkenin temsilcisini kutlamaya davet etmişti. İsrail katılan 32 ülkenin ismini açıklamıştı. Bu listede yer alan Nijerya, Sırbistan, Tayland, Peru, Fildişi Sahilleri, Ukrayna, Vietnam ve Tanzanya kutlamalara katıldığı iddialarına yalanlayarak, İsrail'e tepki gösterdi.

16 Mayıs 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Kudüs'teki işgal kutlamalarına katıldığı açıklanan 32 ülkeden 8'i İsrail'i yalanladı: Biz katılmadık

İsrail makamları, ABD'nin büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması nedeniyle gerçekleştirdikleri kutlamalara 32 ülkenin katıldığını açıklamıştı.

Nijerya cumhurbaşkanlığı, İsrail'in kutlama davetine olumlu yanıt vermediklerini belirterek, İsrail makamlarına tepki gösterdi.

Bu açıklamadan sonra Sırbistan, Peru, Tayland, Fildişi Sahilleri, Ukrayna, Vietnam ve Tanzanya da İsrail'in davetine katılmadığını açıkladı.

Sırbistan'dan tepki: İki devletli çözümü destekliyoruz

İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın resepsiyona hiçbir Sırp diplomatının katılmadığı bildirerek "Sırbistan, çatışmaların sona ermesi için iki devletli çözümü destekliyor. Kudüs'ün statüsünün değiştirilmemesi konusunda Birleşmiş Milletler kararlarına saygı duyulmasını bekliyoruz" açıklamasını yaptı.

Nijerya: Biz davete katılmadık

Nijerya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Bashir Ahmad, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Nijerya, ABD'nin Kudüs büyükelçiliğinin açılışına katılmadı." mesajını paylaştı.

Nijerya Cumhurbaşkanlığı kaynakları, İsrail'in ülkelerini listeden çekmesini talep etti.

Tayland: Büyükelçimiz ülkede bile değildi

Tayland Dışişleri Bakanı Sözcüsü Busadee Santipitaks ise, "İsrail'in kutlama davetine katılmadık. Hatta büyükelçimiz kutlamalar sırasında Tayland'da bir iş ziyareti gerçekleştiriyordu" dedi.

Vietnam: Elçimiz herhangi bir davete katılmadı

Vietnam makamları da İsrail'in katılım listesinde yer bulunmasına anlam veremediklerini "Herhangi bir Vietnam temsilcisi bu davete katılmadı" denildi.

Kaynak YENİŞAFAK