25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Küredeki gizli el Netanyahu

Doğu Kudüs’te gerçekleşen saldırı sonrası harekete geçen İsrail, Katar ablukasıyla birlikte başlattığı Hamas’ın tasfiyesi projesine fırsattan istifade hız verdi. Mossad’a yakın Debka, Katar karşıtı Arap ülkeleriyle küre pozu veren Trump’ın; ekibe Netanyahu’yu da katarak göstermelik bir Filistin-İsrail barışı sağlayacağını yazdı.

MEHMET HAKAN KEKEÇ / ŞERİF EGEMEN AHMET18 Haziran 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Küredeki gizli el Netanyahu

İsrail’in işgali altındaki Doğu Kudüs’te önceki akşam 3 Filistinli gencin ve 1 İsrailli polisin ölmesine neden olan olay, dikkatlerin tekrar Filistin meselesine yönelmesine neden oldu. Katar ablukası üzerinden Hamas’ın köşeye sıkıştırılmaya çalışıldığı bir dönemde gerçekleşen saldırıyı İsrailli yetkililer, abluka politikasının devamı olarak Hamas’ı bitirme projesinin bir ayağına dönüştürdü. Hadisenin sıcaklığı dinmeden ve ayrıntıları belirlenmeden açıklama yapan İsrail’in BM Büyükelçisi Danny Danon, Hamaslılara verilen maaşları kast ederek; “Filistin yönetiminin ‘teröristlerin’ ailelerine verdiği maaş bugün gördüğümüz tarzda eylemleri cesaretlendiriyor” dedi. İsrail polisi de, Başbakanı Netanyahu ve Emniyet Müdürü Roni el-Şeyh’in Batı Şeria ile Gazze’den İsrail’e giriş izinlerinin iptal edilmesine ilişkin taleplerini onayladığını bildirdi.

Katar’a uygulanan ablukanın ardından, Hamas’ın yönettiği Gazze’ye günde sadece üç saat elektrik verilmeye başlanmış, mazot ile su sıkıntısına neden olacak adımlar atılmış, kentin dış dünyayla ilişkisi kesilmişti.

Doğu Kudüs’te saldırının gerçekleştiği gün, Mossad’a yakın haber sitesi Debka, Katar’a uygulanan abluka politikasının varacağı yerle ilgili ipuçları barındıran bir özel makale yayınladı. 

GÖSTERMELİK BARIŞ

Gazze’deki elektrik kesintilerine ve Hamas’a yönelik baskılara dikkat çeken Debka, darbeci lider Sisi’nin yönettiği Mısır’ın yetkililerinin, Kahire’deki bir görüşmede Gazze’ye Mahmud Abbas yönetimindeki Filistinli polislerin yerleştirilmesini talep ettiğini yazdı. Bu talep ilk defa, Nisan 2016’da Netanyahu’nun Mısır’a gizlice gerçekleştirdiği görüşmede gündeme geldi. Debka’ya göre, 2018’de İsrail ile Abbas yönetimindeki Filistin’i ablukacı Körfez ülkeleri ve Mısır’ın eliyle barıştırmak isteyen Trump yönetimi Hamas’ın tasfiyesine öncelik verdi. Gazze direnişi kırılmadan göstermelik bir barış olmayacağını bilen ABD, Dışişleri Bakanı Tillerson üzerinden Filistin yönetimine “Hamas’a dolaylı olarak giden şehit ve tutuklu paralarının kes” mesajı gönderdi. Katar’a yönelik ablukada sunulan ‘normalleşme’ şartlarından biri, Doha’nın Gazze direnişine ve yine göstermelik barışı bozacağı tahmin edilen Mısır’daki İhvan’a desteğini kesmesi olarak sunulmuştu.

GÖRÜŞME 2018’DE

Yine Debka’da yayınlanan makaleye göre, ‘göstermelik Ortadoğu barışı’nın en önemli ayağı olarak, İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi gösteriliyor. 2018’e doğru Netanyahu; Sisi, Kral Selman, Trump ve BAE veliaht Prensi Mohammed bin Zayed al-Nahyan ile bir araya gelecek. İsrail’le Katar ablukacılarının arası düzeltilecek. Ticaret ve uçuş rotaları ilk adım olacak. Böylece Trump ile Körfez ülkeleri arasında başlayan ve Katar’a abluka olarak yansıyan ‘küre ittifakı’ Netanyahu’nun arzuladığı şekle bürünecek. 

Tel Aviv ile Riyad gizli müzakerelere başladı 

Katar’a yönelik abluka uygulayan ülkelerden Suudi Arabistan’ın, İsrail ile gizli görüşmelere başladığı iddia edildi. İngiliz The Times gazetesi, Tel Aviv yönetiminin Körfez’de daha fazla faaliyet göstermesi ve iki ülke arasında doğrudan uçuşların gerçekleşmesi için ‘düşmanlar’ arasında adımlar atıldığını yazdı. ABD Başkanı Trump’ın danışmanı ve damadı Jared Kushner’ın Riyad ziyareti sırasında Suudilerin ikinci veliaht prensi Muhammed bin Selman ile pazarlıklara başladığını vurgulayan gazete, iki ülke arasında hac ibadeti bahanesiyle uçuşlar yapılacağını duyurdu. Times ayrıca, Arabistan’ın İsrail ile ilk temas için ‘özgür Filistin’ şartını öne sürdüğünü bildirdi. 

İsrail askeri hayatı cehenneme çevirdi

Doğu Kudüs’teki saldırının ardından harekete geçen İsrail güvenlik güçleri, ilk iş olarak yine Filistinlileri hedef aldı. Kudüs’teki olayda hayatını kaybeden 3 Filistinlinin Ramallah yakınlarındaki Deyr Ebu Meşal köyünü ablukaya alan İsrail askerleri, evlere baskın düzenledi. Köyün girişlerini trafiğe kapatan askerler, bitirme sınavına katılacak gençleri de bir süre alıkoydu. Bölgedeki gençlerin tepki göstermesi üzerine baş gösteren gerginlik sonucu, askerler halkın üzerine ateş açtı. Biber gazı, gerçek ve plastik mermi kullanan İsrailli askerler bazı Filistinlilerin araçlarına da el koydu.