25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Irak Başbakanı İbadi: Irak'taki kalkınma vizyonumuz çatışma yerine entegrasyon ilkesine dayanıyor

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, 'gerçek stratejik ortaklıklar kurmak ve herkesle karşılıklı çıkar paylaşımında bulunmak' istediklerini belirtti.

AA14 Şubat 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Irak Başbakanı İbadi: Irak'taki kalkınma vizyonumuz çatışma yerine entegrasyon ilkesine dayanıyor

Kuveyt'te düzenlenen "Irak'ın Yeniden İmarı Konferansı"nda konuşan İbadi, "Irak'taki kalkınma vizyonumuz çatışma yerine entegrasyon ilkesine dayanıyor." dedi.

Irak'ın gelişmesinden bütün bölgenin yarar sağlayacağını ifade eden İbadi, "Önce komşularımızla, ardından Orta Doğu'daki çevremizle, üçüncü olarak da uluslararası toplumla entegrasyon için çabalıyoruz. Gerçek stratejik ortaklıklar kurmayı ve herkesle karşılıklı çıkar paylaşımında bulunmayı dört gözle bekliyoruz." diye konuştu.

İbadi, terör örgütü DEAŞ'la mücadele sırasında halkın yaşadığı bölgeleri terk etmek zorunda kaldığını hatırlatarak, "Irak'ta 5 milyon kişi yerinden olmuş durumda. DEAŞ'la dört yıl süren savaşın ardından hükümet çatışma bölgelerinden ayrılanların yarısının evlerine dönmesini sağladı." ifadelerini kullandı.

"Yolsuzlukla mücadeleden vazgeçmeyeceğiz"

Ülkesinin büyümeyi engelleyen idari sıkıntı içinde olduğunu kabul eden İbadi, "Prosedürleri basitleştirmek için ciddiyetle çalışıyoruz. Terörden daha az tehlikeli olmayan yolsuzlukla mücadeleden vazgeçmeyeceğiz." dedi.

Kuveyt'te Irak'ın yeniden imarı temasıyla dün başlayan konferansa, 70'ten fazla bağışçı ülkeden 2 bin 300 şirket ve uluslararası kuruluş katılıyor.

Iraklı yetkililer, terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılan ülkenin batı ve kuzey bölgelerinin yeniden imarı için 88,2 milyar dolara ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.