24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

'Kuzey Kore nükleer aygıt geliştirdi' iddiası

Kuzey Kore'nin yeni bir nükleer patlayıcı aygıtı denemeye hazırlandığı ileri sürüldü.

AA26 Mart 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
'Kuzey Kore nükleer aygıt geliştirdi' iddiası
Kyodo ajansının, ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi ABD-Kore  Enstitüsü'nün  "38 North" internet sitesine dayandırdığı haberinde, Punggye-ri  nükleer deneme sahasından alınan uydu görüntülerinin, Kuzey Kore'nin yeni bir  nükleer patlayıcı aygıtı deneme hazırlığı içinde olabileceği iddialarını  güçlendirdiği bildirildi.
 
"38 North" internet sitesinde yer alan analizde, "Punggye-ri nükleer  deneme sahasından alınan uydu görüntüleri, nükleer bölgenin girişinde muhtemelen  dört veya beş araç ya da römork olduğunu gösterdi." ifadesine yer verildi.
 
Analizde, başka amaçlar için de konuşlandırılması muhtemel araçların,  deneme hazırlığıyla ilişkisi olması durumunda, alet düzeneğinin hatta nükleer  aygıtın yüklenmesinde kullanılabileceğine işaret edildi.
 
Uydu görüntülerinin aynı zamanda, yakınlardaki bir depoya kum ve  toprak gibi inşaat malzemelerinin yığılı olduğunu gösterdiği belirtilirken, bu  malzemelerin betonla karıştırıldığında, nükleer bir bombanın yer altında  patlatılmasının akabinde nükleer maddelerin atmosfere yayılmasını engellemek için  kullanılabileceğe dikkati çekildi.
 
Kuzey Kore yönetimi, 2006 yılında başlayan nükleer denemelerinin  beşincisini 9 Eylül 2016'da yapmıştı. Güney Kore ordusu, bunun Pyongyang  yönetiminin yaptığı en büyük nükleer deneme olduğunu ve 10 kilotonluk güce sahip  denemenin 5,3 büyüklüğünde bir yer sarsıntısını tetiklediğini açıklamıştı.  Amerikalı ve Güney Koreli yetkililer, Kuzey Kore'nin son nükleer denemesi üzerine  ülkeye daha fazla yaptırım uygulanacağını duyurmuştu.