19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Londra’da beyaz Hristiyan terör

İngiltere’de bir İngiliz, aracını teravih çıkışında toplanan cami cemaatinin üzerine sürdü. Bir kişinin öldüğü, 9 kişinin de yaralandığı olay sonrası güvenlik yetkilileri saldırının ‘açıkça Müslümanları hedef aldığını’ duyurdu.

20 Haziran 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Londra’da beyaz Hristiyan terör

Terör örgütü DEAŞ’ın gerçekleştirdiği saldırıların ardından sorunun İslam değil radikallikle ilgili olduğunu unutan ve ‘İslami terör’ ifadesini kullanan Batı, önceki gece bu problemin daha genel olduğunu gösteren başka bir yüzüyle karşılaştı. İngiltere’nin başkenti Londra’nın kuzeyindeki Finsbury Park Camisi yakınında beyaz bir şoför, aracını teravih namazından çıkan Müslüman cemaatin üzerine sürdü. Olayın görgü tanıkları, 48 yaşındaki beyaz ve dövmeli bir erkeğin, “Müslümanları öldüreceğim” diye bağırarak aracını yayaların üzerine sürdüğünü aktardı. Saldırının ardından şoför, olay yerinde cemaat tarafından yakalandı. 

İSLAMOFOBİNİN TEZAHÜRÜ

Bu sırada orada olan cemaat mensubu Hussain Ali, BBC’ye “Caminin imamı ‘Ona dokunmayacaksınız’ dedi. Oturuyor ve onu tutuyordu” bilgisini vererek, saldırganı linçten koruduklarını ve polise teslim ettiklerini söyledi. Olayın bir başka görgü tanığı Abdülraman Aidroos, Anadolu Ajansı’na verdiği bilgide, cemaatin saldırı sırasında daha önceden rahatsızlanan birine yardımcı olmaya çalıştığını; saldırganın bu grubun üzerine tıpkı terör örgütü DEAŞ’lı teröristler gibi minibüsü sürdüğünü aktardı. Bir kişinin hayatını kaybettiği, ikisi ağır dokuz kişinin yaralandığı terör saldırında kullanılan aracın da kiralık olduğunu anlaşıldı.  Saldırı hakkında açıklama yapan Londra merkezli Britanya Müslüman Konseyi (MCB), son dönemde ülkedeki Müslümanların İslamofobik olaylarla karşı karşıya kaldığını anımsattı ve bu saldırının da İslamofobik olayların “bugüne kadarki en şiddetli tezahürü” olduğunu kaydetti. Saldırının ardından açıklama yapan Londra Emniyet Müdürü Cressida Dick ise, eylemin ‘açıkça’ Müslümanları hedef aldığını söyledi ve polisin olayı ‘terör saldırısı’ olarak ele aldığını açıkladı.

Terörizmin her türlüsü açıklaması

İngiltere Başbakanı Theresa May, Finsbury Camisi yakınındaki araçlı saldırıyla ilgili, ‘terörizmin her türlüsü’ ifadesini kullandı. Acil güvenlik toplantısından (Cobra) sonra Başbakanlık konutu önünde açıklama yapan May, Bu, ibadethanelerinin yakınında Müslümanlara karşı bir saldırıydı. İngiliz polisi camilerin güvenlik ihtiyaçlarını değerlendirecek ve ihtiyaç duyulacak ek kaynaklar sağlayacak Terörizmin her türlüsü, ne şekilde olursa olsun, aynı temel ortak hedefe sahip; bizi birbirimizden ayırmaya çalışıyor. Buna izin vermeyeceğiz” dedi. Açıklamalarının ardından May, Finsbury Park Camii’ni ziyaret etti.

DAHA ÖNCE DE HEDEFTİ

Teravih namazının ardından cemaati hedef alınan Finsbury Park Camii daha önce de ırkçı saldırılara maruz kalmıştı. Aşırı sağcı İngiliz Savunma Birliği üyeleri 2016’da cami önüne domuz eti bırakmış, 2015’te ise ırkçılar binayı kundaklamıştı.