18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Mescid-i Aksa’nın iç restorasyonu tamamlandı

Müslümanlar için Mekke’deki Mescid’ul Haram ve Medine’deki Mescid-i Nebevi’den sonraki en kutsal alan olan Mescid-i Aksa’daki iç restorasyon işlemi sona erdi.

2 Aralık 2016 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Mescid-i Aksa’nın iç restorasyonu tamamlandı

İSRAİL işgali altında bulunan Doğu Kudüs’teki Müslümanların ilk kıblesi, semavi dinlerin buluşma noktası Mescid-i Aksa külliyesindeki Kubbet’us Sahra’nın 8 yıl, Kıble Mescidinin de 2 yıl süren iç restorasyon işlemleri tamamlandı. Kudüs İslami Vakıflar Dairesi Başkanı Azzam el-Hatip, “Bu yıl Kubbet’us Sahranın ve Kıble Mescidi’nin iç restorasyonlarını tamamladık. Yakın zamanda dış restorasyona başlayacağız.” dedi. Hatip, mozaikler ve sıva dekorasyonu dahil bin 800 metrekarelik alan üzerinde kapsamlı bir restorasyon süreci olduğunu belirtti. 

TEZHİP SANATIYLA SÜSLENDİ

Emevi Halifesi Abdülmelik Bin Mervan tarafından Hazreti Muhammed’in üzerinden miraca yükseldiğine inanılan kayanın üzerine 691 yılında yaptırılan ve “kayanın kubbesi” anlamına gelen Kubbet’us Sahra Mescidi’nin içi tezhip sanatıyla süslendi. Duvarlarındaki motiflerin eksikleri tamamlandı ve boyaları yenilendi. Yapılan son restorasyon işleminin bitmesiyle beraber Mescid-i Aksa’nın cemaati bile restorasyon çalışmalarına hayran kaldı, Mescid-i Aksa’nın en önemli sembollerinden biri haline gelen altın kaplamalı Kubbet’us Sahra’nın içi yepyeni bir görünüme kavuştu. İsrail’in restorasyon çalışmalarını engellemeye çalıştığını belirten Hatip şöyle konuştu: “İsrail, restorasyonda kullanılacak malzemelerin girişinde engel çıkarıyor. Hatta doğrudan restorasyon işlemine karışmak istiyor. İsrail’in restorasyona müdahil olması apaçık bir tehdittir. Buna izin vermeyeceğiz.”