19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Mesut Barzani istifa mı edecek?

IKBY lideri Mesut Barzani ile ilgili son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. IKBY'de seçimler 8 ay ertelendi. Sözde referandum sonrası IKBY lideri arkasına aldığı İsrail güçleriyle karşısında duran İran, İrak hükümeti ve Türkiye'nin baskılarıyla büyük şok yaşadı.

24 Ekim 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Mesut Barzani istifa mı edecek?

IKBY'nin Eylül ayı sonunda düzenlediği referandum sonrası gerilim gittikçe tırmandı. Irak'ın Kuzey'inde yaşanan son dakika gelişmeleri bu haberimizde derledik. IKBY lideri Mesut Barzani istifa ile karşı karşıya kalıyor. Referandumun Kerkük'te de düzenlenmesine tepki gösteren Bağdat yönetimi, bu kentin kontrolünün IKBY'nin elinden alınacağını ifade etmişti. Referandum öncesinde BBC'ye konuşan IKBY Başkanı Mesud Barzani de "Kerkük için her bir Kürt savaşmaya hazır" demişti. Irak, İran ve Türkiye'nin birlikte düzenlediği Kerkük operasyonu sonrası IKBY lideri Barzani için zor günler başlamış oldu. Peşmergenin tartışmalı kentlerden kaçmasıyla başlayan bozgun, Irak'ın kuzeyinde depreme yol açtı. Barzani'nin partisi KDP ve Talabanilerin partisi KYB arasındaki suçlamalar tüm hızıyla sürerken, muhalif Goran Hareketi IKBY liderinin istifasını istedi. 1 Kasım'da yapılması planlanan seçimler, Barzani tarafından 'Siyasi partiler aday göstermedi' denilerek ertelendi.

IKBY'de seçimler 8 ay sonra yapılacak

Partilerin aday göstermemesi nedeniyle dün, ertelendiği duyurulan IKBY başkanlık ve parlamento seçimleri 8 ay sonra yapılacak.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu, 1 Kasım'daki başkanlık ve milletvekili seçimlerini 8 ay erteleme kararı aldı. Seçimlerin ertelendiği dün duyurulmuş, ancak süre belirtilmemişti.

Ertelemeye gerekçe olarak, siyasi partilerin seçim kuruluna aday bildirmemesi gösterildi.

IKBY Başkanı Mesud Barzani'nin tekrar aday olmayacağını açıkladığı seçimler daha önce de ertelenmişti.

Bölgede gerçekleştirilen bağımsızlık referandumu sonrası Irak ordusunun başta Kerkük olmak üzere tartışmalı bölgeleri neredeyse hiç direnişle karşılaşmadan Peşmerge'den alması Barzani'yi güç duruma düşürdü.

Irak'ta bağımsızlık referandumunun ardından bir gün içinde Kerkük başta tüm tartışmalı bölgeleri kaybeden Mesut Barzani, istifa baskısı altında. Bölgede 1 Kasım'da yapılması planlanan seçimler de, Barzani yönetimi tarafından 'Siyasi partiler aday göstermedi' denilerek ertelendi.



Ordu birliklerinin peş peşe Kerkük, Sincar, Tuzhurmatu, Hanekin ve diğer yerleri geri alması, Kürtler arasında kavga çıkardı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) lideri Barzani'nin partisi Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Talabanilerin Kürdistan Yurtseverler Birliği'ni (KYB) suçlarken, en güçlü muhalif parti Goran Hareketi Barzani'nin istifasını istedi.

Goran Hareketi'nden yayınlanan bildiride, "Barzani ile Yardımcısı Kusret Rasul'ün meşruiyeti kalmamıştır, istifa etmeleri gerekir" denildi. Bildiride ayrıca Irak'ın kuzeyinde yeniden seçimlere gidilmesi için çağrı yapıldı.

Muhalif Goran Hareketi, IKBY parlamentosunda 24 milletvekiliyle temsil ediliyor. Parlamentoda 111 sandalye var.

KDP ve KYB'nin birbirlerini hezimetten sorumlu tuttuğu tabloda, perde arkasında ise Bağdat yönetimiyle yapılan geri çekilme toplantısına her iki partinin de katıldığı konuşuluyor. Senaryoya göre, 15 Ekim'de gerçekleşen kritik toplantıya Mesut Barzani bizzat katıldı ve çekilmeyi kabul etti.

Görünürde KYB'li peşmergelerin çekilmesiyle Barzani'nin yayın organları Talabanileri bir haftadır hedef tahtasına oturtmuş durumda. Ancak, KDP'lilerin de mevzilerini bırakıp kaçması yanıtlanamıyor.

Mansuor: Büyük kumarı kaybetti!

Deutsche Welle'den Özge Artunç'a konuşan Londra merkezli düşünce kuruluşu Chatham House'dan Ortadoğu uzmanı Dr. Renad Mansour, Barzani'nin referandumla büyük bir kumar oynadığını ve kaybettiğini söylüyor.

Mansour'a göre, Barzani şu an içeride çok sayıda zorlukla ve yanıtlaması güç soru ile karşı karşıya:

"Barzani'nin en büyük kaybı Kürtlerin kendi Kudüs'ü olarak gördükleri Kerkük oldu. Bu şehir Irak petrolünün yüzde 12 ila 13'üne sahip. Ayrıca doğal gaza sahip. Bazı Kürtler Irak hükümetine öfkeli, bazı Kürtler ise kendi yönetimlerine öfkeli ve hayal kırıklığı içerisindeler. Bu noktaya gelmelerinden Barzani liderliğini sorumlu tutuyorlar."

Yaklaşık bir yıl süren mücadelenin ardından tüm önemli kentlerini kanlı terör örgütü IŞİD'den temizleyen Irak'ta, 25 Eylül'deki referandum ülkeyi alt üst etti. Uluslararası uyarılara ve Bağdat yönetiminin restine rağmen bağımsızlık referandumunda ısrar eden Barzani, üç hafta sonra büyük bir hezimet yaşadı.

IŞİD'in Musul'u alması üzerine Irak Ordusunun bölgeden çekilmesi Kerkük ve diğer kentlerin Barzani kontrolüne geçmesini sağlamıştı. Barzani, Türkmenler, Araplar ve Kürtlerin birlikte yaşadığı Kerkük'ü referanduma dahil etti.

Irak ordu birlikleri, Kerkük ve diğer şehirlerden çekilmesi için Barzani'ye verdiği sürenin dolmasıyla harekete geçti. Yaklaşık 24 saatlik bir sürede tüm tartışmalı bölgeler yeniden Bağdat yönetiminin kontrolü altına girdi. Kerkük'ün yanında Sincar, Tuzhurmatu ve Hanekin bu noktalardan bazıları.

 IKBY'nin Ceyhan limanı üzerinden gerçekleştirdiği ihracatın 3'te bir oranına düştüğü ifade ediliyor.

IKBY'den Ceyhan Limanı'na giden ham petrol miktarının yaklaşık 3'te bir oranına düştüğü ortaya çıktı.

Düşüş geçen Çarşamba günü Irak ordusunun Kerkük ve çevresini IKBY'nin silahlı gücü olan peşmergeden geri almasının ardından yaşandı. Irak Petrol Bakanlığı yetkilileri, petrol üretiminin Pazar günü itibariyle normal seviyeye döndürüleceğini umut ettiklerini söyledi. Ancak bölgeden kaynaklar üretimin hala düşük olduğunu kaydediyor.

Kerkük'ten çıkarılan petrolün ihraç edilmesiyle sağlanan gelirler IKBY için önemli bir finansal kaynaktı. Irak'ın kuzeyinde 2014'ten bu yana terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadele yürüten peşmerge, örgütün çıkarıldığı bölgelerde kontrolü elinde tutuyordu. Bunların içinde petrol sahaları da vardı.

Ancak Irak ordusu ve müttefiklerinin geçen hafta yaptığı ve 48 saat süren operasyonla Kerkük'te kontrol peşmergenin elinden alınmış, vilayetteki petrol sahalarının denetimi de Bağdat yönetiminin eline geçmişti.