25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Mısır ara buluculuğunda Kahire'de gerçekleşen Berka ve Misrata heyetleri arasında görüş birliği sağlandı

Libya'daki krizin çözümü için ülkenin doğusundaki Berka ve batısındaki Misrata kentleri heyeti arasında, Mısır'ın ara buluculuğunda yürütülen müzakerelerde tarafların 4 konuda mutabık kaldığı bildirildi.

AA3 Ağustos 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Mısır ara buluculuğunda Kahire'de gerçekleşen Berka ve Misrata heyetleri arasında görüş birliği sağlandı

Mısır ordusundan yapılan yazılı açıklamaya göre, Genelkurmay Başkanı Mahmud Hicazi, "Libya'daki krizin çözümü"nü görüşmek üzere Berka ve Misrata kentlerinden gelen Libyalı heyetlerle başkent Kahire'de bir araya geldi.

Üç gün süren görüşmede tarafların, "ulusal uzlaşının güçlendirilmesi, her türlü radikalizm ve terörle mücadele edilmesi, yeni sivil demokrat bir devletin kurulması ve fitne ile kışkırtma kampanyalarının durdurularak sükunetin sağlanması için basın yoluyla uygun ortamın hazırlanması" konularında görüş birliğine vardığı kaydedildi.

Görüşmelerde ayrıca "yasa dışı milisler ve suç örgütleriyle mücadele ve terörün geride bıraktığı zararların tazmin edilmesi için bir mekanizma kurulması" başta olmak üzere Libya'da uzlaşıyı sağlamak için çözülmesi gereken bazı sorunları da ele alan heyetlerin "yol haritası çalışmaları ve gelecek görüşmeler için bir mekanizma oluşturulması" üzerinde de anlaşmaya vardığı aktarıldı.

Açıklamada, görüşmelerin önce Mısır'ın Libya Komitesi gözetiminde ayrı ayrı, daha sonra heyet temsilcileriyle ön şartsız olarak ortak şekilde gerçekleştirildiği ifade edildi.

- Libya'daki iktidar mücadelesi

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından yaşanan siyasi istikrarsızlık ve karşıt gruplar arasındaki çatışmalar sonucu biri Tobruk'ta Temsilciler Meclisi, diğeri Trablus'ta Milli Genel Kongre (MGK) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim ortaya çıkmıştı.

BM'nin girişimleriyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan Libya Siyasi Anlaşması uyarınca UMH Başkanlık Konseyi (BK) kurulmuştu. BM Güvenlik Konseyi 2259 sayılı kararla BK'yı Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanımıştı. BK Başkanlığına Fayiz es-Serrac getirilmişti. Ancak BK'nın sunduğu hükümet listeleri General Halife Hafter'in baskıları nedeniyle Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nde onaylanmadığı için süreç tıkanmıştı.

Libya Siyasi Anlaşması uyarınca kendini fesheden MGK'ya bağlı Halife el-Guveyl başbakanlığındaki Ulusal Kurtuluş Hükümeti de ülkedeki krizin çözülemediğini öne sürerek Ekim 2016'da yeniden faaliyete başladığını duyurmuştu.

Uluslararası ara buluculuk girişimleri kapsamında Mayıs 2017'de Abu Dabi'de bir araya gelen Serrac ile Hafter, 6 ay içinde genel seçimlerin yapılması ve UMH Başkanlık Konseyi'nin yeniden yapılandırılması konularında anlaşma sağlamıştı.