24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Mısır Dışişleri Bakanlığının, Endonezya'nın Nil üzerine inşa ettiği Hedasi Barajı konusundaki eylem planı

Mısır Dışişleri Bakanlığı, Hedasi Barajı müzakereleriyle ilgili net bir eylem planının olduğunu açıkladı.

AA15 Kasım 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Mısır Dışişleri Bakanlığının, Endonezya'nın Nil üzerine inşa ettiği Hedasi Barajı konusundaki eylem planı

Mısır Dışişleri Bakanlığının, Etiyopya'nın Nil Nehri üzerine inşa ettiği Hedasi (Nahda) Barajı müzakereleriyle ilgili net bir eylem planının olduğu bildirildi.

Bakanlık Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, özel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, sözünü ettiği eylem planının ilk aşamasında uluslararası toplumun müzakerelerin ayrıntılarına dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Müzakerelerin, teknik ve siyasi olmak üzere iki şekilde yürütüldüğüne dikkati çeken Ebu Zeyd, "Biz uluslararası toplumun ayrıntılara ortak olmasını istiyoruz. Boşluklar nerede, müzakerelerin tıkanma nedeni nedir, bu sürecin aksamasından kim sorumlu; uluslararası toplum bu dosyanın aksamasına neden olan taraflara baskı yapmalı. Bu arada Mısır ve Etiyopya arasında siyasi alanda iletişim doğrudan mevcut." dedi.

Mısır Sulama Bakanlığı, önceki gün, Etiyopya, Sudan ve Mısır arasında yürütülen müzakerelerin "tıkandığını" duyurmuştu.

Etiyopya'nın 2011'de Nil'in iki kolundan birini teşkil eden Mavi Nil'in yatağını değiştirerek Hedasi Barajı'nın inşasına başlamasıyla bölge ülkeleri arasında nehrin sularının kullanımı konusunda tartışmalar yaşanmıştı. Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında yürütülen müzakereler sonucu 6 Mart 2015'te Hedasi Barajı ile ilgili "İlkeler Anlaşması" imzalandığı bildirilmiş, anlaşmanın ayrıntılarına ilişkin bilgi verilmemişti.

Mısır, Etiyopya ve Sudan, ayrıca 20 Eylül 2016'da Hedasi Barajı projesinde "hidroelektrik üretim sistemi, modelleme, su kaynakları simülasyonu ile bunların çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri" üzerine incelemeler yapılmasını öngören bir anlaşma imzalamıştı.