19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Pakistan'dan Modi'ye çok sert cevap: Düşmanca tavır ya da savaş nedeni

Pakistan Başbakanının Dış İlişkiler Danışmanı Sertaç Aziz, Hindistan'ın İndus Suları Anlaşmasını ihlal etmesi halinde 'Pakistan'a karşı düşmanca tavır ya da savaş nedeni sayılır' dedi.

28 Eylül 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Pakistan'dan Modi'ye çok sert cevap: Düşmanca tavır ya da savaş nedeni

Pakistan Başbakanının Dış İlişkiler Danışmanı Sertaç Aziz, Hindistan'ın İndus Suları Anlaşması'nı ihlal etmesinin "savaş nedeni sayılacağı" uyarısında bulundu.

Aziz, Pakistan Senatosu'nda yaptığı konuşmada, Hindistan'ın Chenab, Jhelum ve İndus nehirlerinden kullandığı su miktarını arttırması halinde, İslamabad yönetiminin İndus Nehri Komisyonu'nun arabuluculuğuna başvurabileceğini kaydetti.

"BÜYÜK BİR SORUMSUZLUK"

Bununla İndus Suyu Anlaşması'nın iki ülke arasında imzalanmış belki de en başarılı su anlaşması olduğunu belirten Aziz, "İhlal edilmesi ise Pakistan'a karşı düşmanca tavır ya da savaş nedeni sayılır" dedi.

Aziz ayrıca, Hindistan'ın böyle bir kararı göz önünde bulundurmasının bile "büyük bir sorumsuzluk" olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Medyaya dün yansıyan haberlerde, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin Chenab, Jhelum ve İndus nehirleri üzerine yeni hidroelektrik santralleri kurmayı düşündüğü kaydedilmişti. Bu da Hindistan'ın söz konusu nehirlerden daha fazla su kullanarak, anlaşmayı ihlal etmesi olarak yorumlanıyor.

UMMAN DENİZİNE DÖKÜLÜYOR

Dünya Bankasının, yaklaşık on yıl süren aracılığının ardından İndus Nehri Antlaşması, Hindistan'ın ilk Başbakanı Cevahirlal Nehru ve Pakistan'ın eski Cumhurbaşkanı General Eyüb Han tarafından imzalanmıştı.

Pakistan'ın en uzun nehri olan İndus, Çin'deki Tibet Platosu'ndan başlayıp Hindistan üzerinden devam ederek Pakistan'a ulaşıyor. Pakistan'da güneye doğru saparak Haydarabad şehrinden geçip Karaçi yakınlarında Umman Denizi'ne dökülüyor.