24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Muhalifler ikinci aşamayı başlattı

Şam’da Kabun kuşatmasını kıran muhalifler ile rejim arasındaki çatışmalar sürüyor. Abbasi Meydanı’na sızarak savaşı derinleştiren muhalifleri jetler de durduramadı. Şam Operasyonu’nda ikinci aşama başladı.

21 Mart 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Muhalifler ikinci aşamayı başlattı

Suriye’de Esad rejiminin 30 Aralık 2016’da ilan edilen ateşkesi sık sık ihlal etmesine karşılık muhaliflerin birleşerek başlattıkları Şam harekâtında taraflar arasındaki çatışmalar devam ediyor. Doğu Guta bölgesinin Cobar mahallesinden ilerleyen muhaliflerin önceki gün, Esad milislerinin kuşatması altındaki Kabun mahallesine ulaşmasının ardından çatışmalar başkentin karışmasına neden oldu. Kabun, Tişrin, Berze, Doğu Guta’ya bağlı Duma, Sakba ve Arbin’de kazanımlar kaydeden muhalifler, Şam merkezine yakın Abbasi Meydanı’ndaki mahallelere sızarak şehir saldırıları düzenlemeye başladı. Muhalifler Esad’ın Panaroma Müzesi’nin görüntüsünü paylaşarak rejimin kalbine ne kadar yaklaştıklarını ortaya koydu.   

YENİ CEPHELER AÇILDI

Reuters’a konuşan muhalif komutan Ebdu Abdo, operasyonun amacının top atışlarını durdurmayan rejime karşı sivillerin üzerindeki baskıyı hafifletmek olduğunu açıkladı. Doğu Guta ile Kabun’u birleştirerek bölgedeki sivilleri rahatlatan muhaliflere rejimin cevabı bombardımanı yoğunlaştırmak oldu. AFP haber ajansı Esad milislerinin Cobar’a 40’tan fazla hava saldırısı düzenlediğini bildirirken, Suriye devlet televizyonu ise rejimin kaybettiği tüm topraklarda hâkimiyetini sağladığını öne sürdü. Rejimin hangi bölgeleri ele geçirdiğini açıklamadığı haber, yerel kaynaklar tarafından yalanlandı. Esad milislerinin dezenformasyon hareketine muhalifler sahada yanıt verdi. 

REJİM UÇAĞI VURULDU

Operasyona katılanlar yaptıkları açıklamalarda, Şam harekâtında ikinci aşamaya geçtiklerini ve yeni cepheler açılacağını duyurdu. Şehrin doğusundan yeni bir harekat başlatan muhalifler, rejime ait bir jeti düşürdü. 

Öte yandan, muhaliflerin başkentte rejim hattına vurduğu darbe Esad tarafında da hareketliliğe sebep oldu. Rusya’nın Şam Büyükelçisi Alexander Kinshchak’ın çatışmalarda büyükelçiliğe ait bir binanın zarar gördüğünü açıklarken, Moskova’dan havalanan diplomasi heyeti Esad ile acil bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından Rus jetleri de bölgeyi üst üste bombalarken, rejim de güçlerinin çoğunluğunu Şam’ın kenar mahallelerine sevk etti.

Mistura’ya ziyaret vetosu

Suriyeli muhaliflerin başkent Şam’da başlattıkları operasyon Cenevre görüşmeleri öncesi Esad rejiminin diplomasi çabalarını baltalamasına neden oldu. Sahada büyük yenilgi yaşayan rejim güçleri, 23 Mart’ta düzenlenmesi planlanan Cenevre görüşmeleri öncesinde Şam’ı ziyaret etmek isteyen BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’yı geri çevirdi. Sputnik haber ajansına konuşan bir yetkili, Mistura’nın Cenevre görüşmeleri öncesinde Şam’ı ziyaret etmek istediğini fakat rejimin bir gerekçe göstermeden bu isteği geri çevirdiğini bildirdi.

ÖSO’nun ele geçirdiği yerler

Şam harekatında muhaliflerin kazanımları şu şekilde: Abbasiler Meydanı, Tank tamir yeri, Tekstil fabrikaları, Elektrik şirketi, Polis benzin istasyonu, Humasi şirketi, Bölgede bulunan birçok bina blokları, Sanayi bölge, Tatlı fabrikası ele geçirildi. Abbasi Meydanı’na giren muhalifler, şehir savaşı başlattı. Yıllardır abluka altında olan Kabun kuşatması kırılarak Doğu Guta’ya bağlandı.