20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Münbiç’te kalmak için PYD’den yeni örgütler

Fırat Kalkanı ve Türkiye’nin baskıları ile Münbiç’teki varlığı zora giren terör örgütü PYD, ABD’nin de elini rahatlatmak için yeni bir yola başvuruyor. Teröristlerin hedefi, iki yeni paravan örgütle Münbiç’te kalmak.

2 Ekim 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Münbiç’te kalmak için PYD’den yeni örgütler

Türkiye’nin ÖSO ile ortak düzenlediği Fırat Kalkanı Harekatı ile Suriye’de Fırat’ın batısındaki varlığı tehlikeye giren terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD, Münbiç’teki militanlarını gizlemek için devreye yeni paravan gruplar sokmayı planlıyor. Çoğunluğunu kendisinin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) şemsiyesi altında, ABD’nin hava desteğiyle DAEŞ’ten ele geçirdiği Arap bölgesi Münbiç’teki varlığını sürdürmenin yollarını arayan örgüt, bunu, “Münbiç Şahinleri Tugayı” ve “Kuzey Şahinleri Tugayı” adlı iki paravan grupla sağlamak istiyor.

FLAMALAR HAZIR

Fırat Kalkanı Harekatı sonrası Türkiye’nin artan baskılarıyla ABD’nin de zor duruma düşmesinin ardından, terör örgütü PYD, Fırat’ın batısında; Münbiç’te kalabilmek için yeni paravanlarını devreye sokmak üzere. Artık SDG çatısı altında gizlenemeyen PYD, Suriye’nin kuzeydoğusunda Haseke ilinin Kamışlı ilçesindeki bazı atölyelerde iki yeni paravan örgütü için yüzlerce flama yaptırdı bile. Flamalardan birinin üzerinde “Münbiç Şahinleri Tugayı”, diğerinde “Kuzey Şahinleri” yazıyor. PYD’nin kullandığı sarı fon ve yeşil renklerle tasarlanan flamaların her ikisinde de örgüt adları, Fırat Nehri’ni temsil eden dalgalı kalın mavi bir çizginin üzerinde bulunuyor.

Türkiye’nin müdahaleleri sonucu bunu gerçekleştiremeyeceğini anlayan ve şimdi başka paravan örgütler kurmaya çalışan PYD, kuzeyde oluşturmak istediği kuşakla Türkiye ve Suriye’nin coğrafi bağlarını koparmanın peşinde.

TAHMİNİ RAKAM EN AZ 200

ABD’nin Türkiye’ye verdiği taahhüt gereği Münbiç’in DAEŞ’ten kurtarılmasının hemen ardından, terör örgütü PYD unsurlarının Münbiç’i terk edip burayı Arap savaşçılara bırakması gerekiyordu. Türkiye’nin ısrarları sonucu, ABD yönetimi bir kısım militanını Fırat Nehri’nin doğusuna dönmesini sağlasa da ilçede çok sayıda militan varlığını sürdürüyor. Önceki gazetecilere açıklamalarda bulunan Ankara’dan üst düzey bir isim, tahmini rakamın şu an en az 200 olduğunu söylemişti.

PYD’nin paravan örgütler için ürettiği flamaların birinde “Münbiç Şahinleri Tugayı”, diğerinde “Kuzey Şahinleri” yazıyor.