24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Müslüman kadınları korurken öldürüldüler

ABD’nin Portland kentinde bir trende Jeremy Christian adlı ırkçı terör estirdi. Önce iki Müslüman kadına ‘bu ülkeden gidin’ diye saldıran cani, kadınları korumak isteyen iki ABD’liyi de boğazını keserek öldürdü. Portland polisi korkunç olayı ‘terör saldırısı’ değil nefret suçu olarak değerlendirdi.

29 Mayıs 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Müslüman kadınları korurken öldürüldüler

ABD’nin Oregon eyaletinin Portland kentinde, Batı’da yükselen İslam düşmanlığının ulaştığı boyutları gösteren korkunç bir olay yaşandı. Jeremy Christian adlı bir kişi, bir trende biri başörtülü diğeri siyahi Müslüman iki kadına hakaret edip ırkçı saldırıda bulundu. Olay üzerine kadınları korumak isteyen üç ABD’li, Christian’ın bıçaklı saldırısına uğradı. Boğazlarına aldıkları bıçak darbeleri sonrası 23 yaşındaki Taliesin Namkai-Meche ve 53 yaşındaki Ricky Best hayatını kaybetti. Önceki gece meydana gelen olayda 21 yaşındaki Micah David-Cole Fletcher de ağır yaralandı.

ALTI AYRI SUÇ

Yerel medyaya göre Hollywood Transit Center civarında yaşanan olay, ırkçı saldırıda bulunan Jeremy Christian, hakaret ederek, Müslüman kadınlara hakaret edere vergi ödemediklerini, trenden inmelerini ve ülkeyi terk etmelerini istemesiyle başladı. Portland Polisi konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kadınların polis gelmeden olay yerinden ayrıldığını ve cinayetlerin ‘terör’ değil nefret suçundan kaynaklandığını belitti. Christian’ın tutuklandığı bildirilen açıklamada, zanlının iki cinayet, iki nefret suçu, bir adam yaralama ve bir suç aleti taşıma olmak üzere altı ayrı suçtan yargılanacağı kaydedildi.

TESCİLLİ IRKÇI

Saldırıları gerçekleştiren 35 yaşındaki Jeremy Christian’ın bilinen bir ırkçı olduğu öğrenildi: 29 Nisan’da Portland’ın Montaville Park’ında aşırı sağcıların organize ettiği ifade özgürlüğü yürüyüşüne beyzbol sopası ile geldiği ve solcu göstericilere bununla saldırmaya kalkıştığı belirtildi. Facebook hesaplarında da Yahudi ve Müslüman karşıtı mesajlar paylaşan zanlının ABD Başkanı Donald Trump’ın destekçisi olduğu tespit edildi.

‘Portland’ın kahramanları’

Saldırıda hayatını kaybeden 23 yaşındaki Taliesin Namkai-Meche ve 53 yaşındaki Ricky Best sosyal medyada ve Batı basınında ‘Portland’ın kahramanları’ ilan edildi. Emekli bir asker olan ve bir belediyede görev yapan Best’in dört tane çocuğu olduğu ve hayatını kaybettiği trenle çocuklarını görmeye Happy Valley kasabasına gittiği öğrenildi. Portland Reed Üniversitesi ekonomi bölümü mezunu Taliesin bir danışmanlık firmasında çalışıyordu. Taliesin’in annesi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada oğluyla gurur duyduğunu söyledi.

Mississippi’de saldırı: 8 ölü

ABD’de bir silahlı saldırı haberi de Mississippi eyaletinden geldi. Corby Godbolt adlı saldırgan 3 farklı evde aralarında şerif yardımcısının da bulunduğu 8 kişiyi öldürdü. Tutuklanan Godbolt’un mermisinin bittiğini ve canlı ele geçirileceğini düşünmediğini söylediği açıklandı.