18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Musul'da bir kasaba DEAŞ'tan kurtarıldı

Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın elinden geri alınan Musul'un Bertılla kasabasındaki Mart Şımoni kilisesi militanlar tarafından yakılıp, tahrip edildi.

AA26 Ekim 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Musul'da bir kasaba DEAŞ'tan kurtarıldı

Irak ordusu 20 Ekim tarihinde Musul'u kurtarma operasyonu çerçevesinde DEAŞ'ın iki buçuk yıldan uzun bir süredir elinde tuttuğu ve çoğunlukla Hristiyanların yaşadığı Hemdaniye ilçesine bağlı Bertılla kasabasını geri aldıktan sonra militanların kasabaya verdiği tahribat ortaya çıktı.

Musul kent merkezinden 20 kilometre mesafede yer alan kasabadaki Ortodoks Mart Şımoni kilisesi militanlar tarafından yakıldı.

Kilisede ibadet yapılan alan ve kitap arşiv bölümünün ateşe verildiği, dini sembollerin ise yerde olduğu görüldü. Kilisenin bazı camlarının kırıldığı, duvarlarının yıkıldığı iç ve dış duvarlarının üzerinde örgüte ait sloganların sprey boyalarla yazıldığı tespit edildi.

Terör örgütü DEAŞ'ın Ağustos 2014'te Bertılla ilçesini ele geçirmesinden sonra, orada yaşayan Hristiyanların çoğu evlerini terk edip, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Erbil başta olmak üzere diğer kentlere göç etmişti.

Bertılla'nın geri alınmasından sonra IKBY'den kiliselerini ziyarete gelen Hristiyan vatandaşlar, AA muhabirine yaklaşık iki buçuk yıldır Mart Şımoni kilisesinde ibadet yapılmadığını ve şu anda örgüt tarafından verilen tahribattan dolayı bunun bir süre daha mümkün olamayacağını ifade etti.

Irak ordusu tarafından DEAŞ'tan geri alınan kasabaya sivillerin tamamen geri dönmesine bombalı tuzaklar gerekçesiyle izin verilmiyor.