25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Musul’da terörden kaçan çocuklara işkence

Şii milislerin doldurduğu Irak ordusunun, Musul’dan kaçan çocuklara işkence uyguladığı görüntüler ortaya çıktı. Kan donduran görüntüler, ‘Sünnilere işkence’ kaygılarını tekrar artırdı.

23 Ekim 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:

Musul’da korkulan oldu. Şii milis destekli Irak Ordusu’nun, kentten kaçan çocuklara işkence yaptığını gösteren görüntüler ortaya çıktı. Daily Mail’ın haberine göre, Musul’dan kaçan sivillere genç yaşlı demeden zulmediliyor. Görüntülerin birinde kamyona bindirilmiş yüzü gözü kanlar içindeki bir çocuğa “Seninle birlikte kaç kişi kaçtı?” diye sorulduktan sonra dipçikle vuruluyor. Bir diğerindeyse, ailesinde DEAŞ militanı olup olmadığını öğrenmeyi amaçlayan Iraklı askerlerin aralarına aldıkları küçük çocuğu öldüresiye dövülüyor. Sosyal medyada tepki çeken görüntüler, Uluslararası Af Örgütü’nün bir hafta önce “DEAŞ’ın suçları için cezalandırmalar” adlı raporunda Şiilerin bölgede bir mezhep savaşına neden olacak aşırılıklar gösterdiği tezini kanıtlıyor.

İlaç Türkiye

Şiilerin aşırılıklarının muhatabı konumundaki Musullu Sünnilerden de itiraz sesi yükseldi. Irak’taki Haneş Aşireti’nin önde gelen isimlerinden Abdi Hammadi el Haneş, uluslararası sivil toplum kuruluşlarının korkusunun boşuna olmadığını, çoğunluğunu Sünnilerin oluşturduğu Musul’da Şii Haşdi Şabi milislerinin operasyonlara katılması halinde katliam gerçekleşmesinden endişe ettiğini dile getirdi. Haneş, Musulluların tamamında Türk askerinin Musul operasyonuna müdahil olması yönünde güçlü bir talep olduğunu, bunun bölgedeki mezhep gerilimin önüne geçeceğinin altını çizdi. Öte yandan Irak Kalkınma ve Demokrasi Enstitüsü Başkanı Gassan Atiye de “Haşdi Şabi Musul’un merkezine girerse Iraklı yetkililer sivilleri koruyamaz” dedi.

Bartella ‘Altın Güç’ ile alınabildi

Irak ordusu, Musul’un 21 kilometre doğusunda bulunan Hemdaniye’ye bağlı Bartella’yı 6. günde terör örgütü DAEŞ’ten aldı. Dün özellikle Hristiyanların yoğun olarak yaşadığı Hemdaniye’de ilerleyen ordu güçleri, Karakuş’da da kontrolü sağladı. Bartella, orduya ait “Altın Güç” diye adlandırılan anti terör timleri ve Hristiyan gönüllü güçlerle birlikte alındı. Irak ordusu, Musul’un kuzeyinde bulunan Telskuf köyünde de ilerleme kaydetti. İlerlemenin altı günün sonunda özel timlerle gerçekleştirilebilmesi dikkat çekti.