19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Musul'dan ilk Bağdadi kaçtı

Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu dün 3 koldan başladı. Irak ordusu güneyden iki koldan Peşmerge doğudan saldırıya geçti. DEAŞ lideri El Bağdadi Musul'dan ilk kaçanlardan oldu. Operasyona Türkiye'nin eğittiği 3 bin savaşçı da katılıyor.

18 Ekim 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
Musul'dan ilk Bağdadi kaçtı

Irak ordusu Musul’un güneyinden, Peşmerge de doğusundan DEAŞ’a karşı saldırıya geçti. Koalisyon jetleri ve ABD topları destek verdi. 11 köyü DEAŞ’tan alan Peşmerge 200 km’lik alanı ele geçirdi. DEAŞ lideri El Bağdadi bölgeden ilk kaçanlardan biri oldu. Türkiye’nin eğittiği 3 bin savaşçı cephede.

Irak'ın Musul kentinin DEAŞ terör örgütünden kurtarılması için aylardır hazırlıkları yapılan operasyon önceki gece saat 01.40'ta başlatıldı. Operasyonu ilk duyuran 9 üst rütbeli subayla TV'ye çıkan Irak Başbakanı Haydar El-Abadi oldu. Abadi, Musul kent merkezine sadece Irak ordu ve polis güçlerinin gireceğini, daha önceden varılan mutabakata uyularak Türkiye'nin kente girmesini istemediği Şii milislerin Musul'a girişine izin verilmeyeceğini söyledi. Musul kent merkezinin 40 kilometre doğusunda bulunan Hazer Cephesi'ndeki Zerdek Dağı ve Hasanşam köyüne konuşlanan Peşmergeler ve ABD topçu birlikleri, DEAŞ hedeflerini gece boyunca karadan vurdu. Operasyonda öncü gücün Peşmergeler olduğu, Irak ordusunun Peşmergenin açtığı alanda arkadan ilerleyeceği ifade edildi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Musul'un doğusundaki Hazır Cephesi'nde Peşmergenin, güneydeki Güver ve Geyyara cephelerinde ise Irak ordusunun DEAŞ'a karşı harekete geçtiğini duyurdu. Dün saat 14.00'te ise Peşmerge Güçleri 70'inci Birlikleri Komutanı Şeyh Cafer Şeyh Mustafa, ilk gün planlarının başarılı şekilde tamamlandığını açıklayarak "11 köyün kontrolünü sağladık. Kontrol sağlanan bölgelerde bombalı tuzaklar temizleniyor" açıklaması yaptı.

PEŞMERGEYE 10 KM SINIRI

Eski Musul Valisi Esil Nuceyfi "Operasyona Sünni güçler de katılıyor. Ninova Bekçileri, Perşmerge ile birlikte hareket ediyor. Türk askerinin eğittiği 2 bin kişi operasyonda. Ninova Bekçileri Musul kent merkezine 2 kilometre kala duracak" dedi. Üç ayrı merkezden yönetilen operasyonun ana üssünün Kuveyt olduğu belirtiliyor. Irak'ta da farklı hare- kat merkezleri bulunuyor. Bağdat'ta ise Irak Başbakanı Abadi'nin de operasyonu takip ettiği ortak harekat merkezi var. Yetkililer, Peşmerge güçleriyle eş güdümü sağlamak için Erbil'de de bir üs olduğunu ifade ediyor. Operasyonda Peşmergeler Musul'a 10 kilometreye kadar bir yol açacak. Türkiye tarafından Başika'da eğitilen Ninova muhafızları ise Musul'a 2 kilometre kadar yaklaşacak.

DEAŞ PATLATIP KAÇIYOR

Musul operasyonu başladığında DEAŞ'ın nasıl bir direnç göstereceği sorusu ise ilk günden yanıtını buldu. DEAŞ'ın operasyonun ilk gününde gerek Peşmerge gerekse koalisyon güçlerine karşı hiçbir mukavemette bulunmadan bölgeyi terk etmeye başladığı ancak kaçarken hendeklere doldurdukları ham petrolü ateşe verdikleri öğrenildi. BBC, DEAŞ'ın Irak'ın doğusundaki petrol kuyularına da ateşe verdiğini duyurdu. Havan topu, Katyuşa füzeleri ve Doçka gibi ağır silah ve mühimmatlar karşısında direnemeyen DEAŞ militanları, bombalı araçlarla intihar eylemlerine yöneldi. Bu saldırılarda 5 Peşmerge'nin öldüğü aralarında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkan yardımcısının oğlu Şalav Rasul'un da aralarında bulunduğu 10 kişinin yaralandığı açıklandı. Öte yandan Sputnik'e bilgi veren güvenlik kaynakları, DEAŞ lideri Ebu Bekir el Bağdadi'nin Musul'da düzenlenen bir hava saldırısından son anda kurtularak kaçtığını açıkladı. Güvenlik kaynakları, "Bağdadi, Musul'da DEAŞ komutanlarının katıldığı bir toplantıya düzenlenen saldırıdan son anda kurtuldu" dedi. DEAŞ'ın kendini halife ilan eden lideri Bağdadi'nin nereye kaçtığı ise bilinmiyor.

"BAĞDAT İLE ANKARA ARASINDA UZLAŞI OLMALI"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani dün öğleden sonra Hazır cephesini ziyaret ederek operasyonun ilk gününde 200 kilometrelik alanan DEAŞ'tan temizlendiğini duyurdu. Erbil ve Bağdat'ın operasyon konusunda anlaşmaya vardığını söyleyen Barzani "Anlaşma çerçevesinde, operasyonun nasıl yapılacağı, operasyona katılacak askeri birlik ve birimlerin komutası konularında Peşmerge ve Irak Ordusu bilgilendirildi. Aramızda işbirliği ve ortak çalışma isteği var. Anlaşmaya göre operasyondan sonra Musul'un durumunun ele alınması ve gelişmeleri kontrol etmek için ortak bir yüksek siyasi komite kurulmasına karar verildi. Dileğim, Musul'un DEAŞ teröristlerinden kurtarılarak halkın evlerine geri dönmesidir. Bağdat ve Ankara arasında da bu konuda uzlaşma olmalıdır" diye konuştu.

ALMANYA: KİMSE BAŞKA HESAPLAR YAPMASIN

Koalisyon güçlerinde asker bulunduran ülkelerin yetkili ağızları dün gün boyunca operasyonla ilgili açıklamalarda bulundu. ABD Savunma Bakanı Ashton Carter "Bu operasyon, DEAŞ'ın yenilgiye uğratılması kampanyasında bir dönüm noktası. ABD ve uluslararası koalisyon, önlerindeki zorlu savaşta Iraklı güvenlik kuvvetlerini, Peşmerge güçlerini ve Irak halkını desteklemeye hazır. Irak'ın DEAŞ'ın nefret ve gaddarlığından kurtaracaklarına inanıyoruz" dedi. ABD Başbakanı Barack Obama'nın DEAŞ'la mücadele özel temsilcisi Breet McGurk ise Twitter hesabına "Tanrı kahraman Irak Ordusu'nun yardımcısı olsun. Bu tarihi operasyonda sizinle birlikte olmaktan gurur duyuyoruz" diye yazdı. Koalisyonun komutanlarından Stephen Townsend da yaptığı yazılı açıklamada operasyonun haftalar sürebileceğini kaydetti. İngiltere Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu'dan Sorumlu Devlet Bakanı Tobias Ellwood ise "Koalisyonun parçası olan Birleşik Krallık, Irak hükümetine destek vermeyi sürdürmeye kararlı" açıklamasını yaptı. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Schaefer "Ne peşmerge ne de Şii milisleri bu askeri çabaların merkezinde görüyoruz. Çünkü son günlerde bazı anlaşmazlıklar, örneğin Türkiye ile Irak arasında yaşanan siyasi tartışmalar da mezhepler ile ilgili konularda ne kadar hassas davranıldığını göster di. DEAŞ'la mücadele ile hiçbir ilgisi olmayan hesaplaşmaların yapılmamasını bekliyoruz" dedi.

HERKESİN GÖREVİ

Irak ordusu: Operasyonun ana kısmını Irak ordusu üstleniyor. 25 bin Irak askeri cephede. Irak ordusuna 600 ABD'li asker danışmanlık yapıyor. Irak ordusunun Dicle'nin güneyinden şehre girmesi hedefleniyor.
Peşmerge: İlk aşamada yaklaşık 6 bin Peşmerge Dicle'nin kuzeyinden operasyonda yer alıyor. Ancak gün geçtikçe Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Peşmerge'nin hâkimiyet alanı ve sayısı artacak. Kentin ele geçirilmesiyle 18 bin Peşmerge'nin Musul'un dışında güvenliği sağlaması bekleniyor. Peşmerge operasyonda

Irak Ordusu'nun Musul'a girişi için yol açan öncü birlik olarak rol alıyor.

Ninova Muhafızları: Türk askerlerinin eğittiği Sünni güçler operasyonuna katılıyor. Ninova muhafızları Musul'a 2 kilometreye kadar yaklaşacak. Sünni güç, Musul'un Sünni halkına yönelik olası intikam ve katliam saldırılarını önleyecek.

Şii güçler: Al Jazeera'nın haberine göre şehrin güneyinde Tahran tarafından eğitilen Şii güçler konuşlanmış durumda. Musullular'ın tepkisini çeken Haşdi Şâbi adındaki bu yapının şehir merkezine girmeyeceği konusunda uzlaşma sağlandı. Ancak, Anbar eyaletlerindeki operasyonlarda da aynı anlaşmanın sağlanması, Şii güçlerin köylere girerek katliamlar yapmasına engel olmamıştı. Şii güçlerle ilgili en büyük kaygı bu. İranlı askeri danışmanlar da sahada Şii güçlere destek oluyor.

Gönüllü aşiretler: Washington ve Bağdat, Şii güçlerin yarattığı kaygıyı gidermek için, her bölgedeki aşiret liderlerinin oluşturduğu yerel birliklerin de operasyona katılması yönde karar aldı.
Koalisyon güçleri: ABD liderliğindeki koalisyon güçleri Musul operasyonuna havadan ve karadan destek sağlıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri: Türk Silahlı Kuvvetleri sınırda güvenliği sağlamak için hazır bekliyor. (Sabah)