25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Myanmar’dan BM tescilli soykırım! 

Arakanlı Müslümanlara yönelik katliamları inceleyen raporunu tamamlayan BM, Myanmar ordusu ve fanatik Budist çetelerin BM soykırım sözleşmesinde tanımlanan 5 eylemden 4’ünü Arakanlı Müslümanlara karşı uyguladığını bildirdi.

19 Eylül 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Myanmar’dan BM tescilli soykırım! 

Uluslararası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonunun, 27 Ağustos’ta açıkladığı soykırım raporunun detaylı versiyonu yayımlayan BM, “Myanmar silahlı kuvvetleri, Arakan, Kaçin ve Şan eyaletindeki aralıksız insan hakları ihlalleri ve uluslararası suçların ana failidir. Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing ve üst düzey komutanlara yönelik, güvenilir bir uluslararası yargı organı tarafından insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları kapsamında soruşturma başlatılmalı ve bu kişiler yargılanmalıdır” ifadelerini kullandı. Raporda Myanmar ordusunun soykırım suçuna işaret eden “öldürme, ciddi bedensel hasar, yaşam koşullarının kasti bozulması ve doğumları engellenmesi” eylemlerini gerçekleştirdiği kaydedildi. 

UCM’DEN İNCELEME

Öte yandan Uluslararası Ceza Mahkemesi, Myanmar’ın Arakanlı Müslümanlara karşı işlediği suçlarla ilgili ön inceleme başlattı. UCM Savcısı Fatou Bensuda, öldürme, yıkım, yağma ve göçe zorlama gibi ellerindeki bilgileri inceleyeceklerini açıkladı. 

Müslümanlara yasal koruma 

Rohingya Müslümanlarının maruz kaldığı soykırıma ilişkin detaylı raporunu açıklayan Birleşmiş Milletler, Arakanlıarın ‘yasa ile korunan grup’ olduğu tescilledi. Raporda, ‘Bangladeş’ten gelen göçmenler’ olarak görülen ve resmi belgelerde ‘Bengalli’ olarak adlandırılan Arakanlı Müslümanların ‘yasa ile korunan grup’ olduğu sonucuna varıldığı ifade edildi.