16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Neden dolar kullanıyoruz?

ABD’nin doları bir baskı aracı olarak kullanmasına Avrupa Birliği’nden (AB) de tepki geldi. AB Komisyon Başkanı Juncker “Dolarla ticaret saçmalık, kur savaşı verenlere karşı güçlü olmalıyız” dedi.

14 Eylül 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Neden dolar kullanıyoruz?

Türkiye, Rusya ve Çin’in ardından Avrupa Birliği’den (AB) de dolar ile ticareti eleştiren açıklamalar geldi. Fransa’nın Strasbourg kentinde, Avrupa Parlamentosu’nda geleneksel olarak düzenlenen “Birliğin Durumu” oturumunda konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, “Avrupa’nın enerji ithalat faturası yüzde 80’i buluyor.  Yılda 300 milyar euroyu bulan enerji faturasını ABD doları bazında ödemesi saçmalık. Oysa enerji ithalatımızın sadece yüzde 2’si ABD’den geliyor” dedi. 

EURO GÜÇLENMELİ

Dolara karşı eruronun güçlendirilmesini ve Avrupa’nın dış politikasıyla ilgili kararların çoğunluk ile alınması sağlanarak daha etkili olması gerektiğinin altını çizen Juncker, “Euro egemen bir Avrupa’nın yüzü olmalıdır. Öncelikle kendi ekonomik ve parasal durumlarımıza bir çekidüzen getirmek zorundayız. Bu olmadan, euronun uluslararası rolünü güçlendirecek araçlara sahip olamayız. Avrupa ve euroyu daha güçlü hale getirmek için ekonomik ve parasal birliğimizi tamamlamalıyız” ifadelerini kullandı. 

‘KUR SAVAŞI VERİYORLAR’ 

Avrupa’nın ‘ticaret ve kur savaşları sürdürenlerle’ arasına çizgi çekmesi gerektiğini belirten Juncker, ABD Başkanı Trump’ın “Önce Amerika (America First)” politikasını da eleştirdi. 2018 yılının sonuna gelindiğinde, Komisyon’un euroyu uluslararası platformda güçlendirmeyi hedefleyen girişimleri atacağının altını çizen Komisyon Başkanı, güçlü bir para birimine sahip olmanın ne kadar önemli olduğuna dair örnekler göstererk “Buna mecbur bırakıldık” ifadelerini kullandı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da ABD’nin doları bir cezalandırma aracı olarak kullandığını söylemiş; önceki günde Putin ile Çinli lider Şi Çinping yerli paralarıyla ticaret yapma konusunda anlaşmıştı.