26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

İbadi, Musul’a giderken Kerkük’ü kaptırıyordu

36 ülkeden 30 bin askerle DEAŞ’ı Musul’dan çıkarma planı yapan İran güdümündeki Irak Başbakanı İbadi, önceki gece hayatının şokunu yaşadı. DEAŞ’ın uyuyan hücreleri Türkmen, Arap ve Kürtlerin yaşadığı Kerkük’ü savaş alanına çevirdi.

22 Ekim 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:

Başika’daki Türk askerinin çekilmesini isteyen, Türkiye’nin Musul operasyonuna katılmasına karşı çıkan İran güdümündeki Irak Başbakanı Haydar El İbadi, Sünni lider Nuceyfi’yi tutuklamaya çalışırken, Kerkük şoku yaşadı. Avustralya’dan ABD’ye kadar 36 ülke askerinin katıldığı Musul Operasyonu’nun beşinci gününde  DEAŞ, Arap, Kürt ve Türkmen halkın yaşadığı Kerkük’e ‘uyuyan hücrelerle’ saldırdı. Musul’un güneyinde yer alan ve güvenliği Barzani Peşmergesi tarafından sağlanan Kerkük’te, onlarca DEAŞ militanı, hafif silahlar, el bombaları ve RPG’lerle eş zamanlı saldırılar düzenledi. Saldırılara intihar bombacıları da katıldı. DEAŞ, Kerkük merkezindeki desmi dairelere 6 canlı bomba saldırısı düzenledi.  Saldırganların 22 kişiyi öldürdüğü kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi, cuma namazı kılınmayacağı açıklandı. Bazı mahallelerde çatışmalar sürüyor. DEAŞ teröristleri , Dibis ilçesindeki elektrik santraline de  saldırdı. 3’ü İranlı 13 kişiyi öldürdü.  Kerkük’teki DEAŞ militanları, gece saatlerinde eş zamanlı saldırılara geçti. Arap nüfusun yoğun olduğu 1 Haziran mahallesinde çatışmalar sürüyor.

 

 

 

HAŞDİ ŞABİ DE GELDİ

DEAŞ’ın keskin nişancılarının çatılarda konuşlandığı görülüyor. Keskin nişancı teröristler Türkmen gazetecilere saldırdı. Türkmeneli TV Haber Müdürü hayatını kaybetti. Güvenlik güçlerinin yetersiz kalması üzerine Talabani etkin olduğu Süleymaniye’den takviye Peşmerge ile çevre bölgelerde konuşlanan Irak ordusu ve Haşdi Şabi’nin de kente geldiği belirtiliyor. Aralarında gerilim olan Barzani ve Talabani peşmergesi arasında çatışma çıkma ihtimali de bulunuyor. Aynı ihtimal peşmergeyle Şii milisler karşı karşıya geldiğinde de yaşanabilir. DEAŞ’lı teröristlerin üç Türkmen aileyi de rehin aldığı bildirildi. Kentte tüm giriş ve çıkışlar kapatıldı.

İRAN’DAN KÜSTAH TAVIR

İran devlet televizyonu, Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin’in İran Dişişleri Bakanlığı’na çağrıldığını iddia etti.. Haberde, Tekin’in “Bölgedeki bazı gelişmeler konusunda Türk devlet adamlarının kullandığı ifadelerden dolayı’ çağrıldığı ileri sürüldü. Tahran yönetiminin ‘sert itirazı’nın Büyükelçi’ye iletildiği kaydedildi. 

PKK DA BÖLGEDE

KERKÜK’TE, DEAŞ teröristlerinin püskürtülememesi üzerine, Süleymaniye kentinden Talabani’ye bağlı Peşmerge güçleri ile çevre bölgelerde konuşlanan Irak ordusu ve Şii milis gücü Haşdi Şabi’nin de kente geldiği belirtiliyor. Bazı kaynaklar terör örgütü PKK militanlarının da kente girdiğini ifade ediliyor. DEAŞ karşıtı Koalisyona ait savaş uçakları, teröristlerien ele geçirdiği bir çocuk kreşini vurduğu kaydedildi. Kerkük’te tanklar da militanlara karşı sokağa indi.