26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Palmira antik kenti yeniden DEAŞ'ın kontrolünde

Suriye'deki antik Palmira (Tedmur) kentinin yeniden tümüyle terör örgütü DEAŞ'ın kontrolüne geçtiği bildirildi.

AA11 Aralık 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Palmira antik kenti yeniden DEAŞ'ın kontrolünde

Tedmur'daki yerel aktivistlerden Ömer Hamza, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DEAŞ militanlarının birkaç günden bu yana sürdürdükleri saldırıların ardından Humus'un doğusundaki tarihi kentin denetimini ikinci kez tamamen rejim güçlerinden aldığını belirtti.

Kent çevresinde yoğun çatışmaların devam ettiğini aktaran Hamza, Suriye ordusuna ait savaş uçaklarının kent çevresinde DEAŞ'a ait mevzi ve karargahları bombaladığını ifade etti.

Terör örgütü DEAŞ, 20 Mayıs 2015'te yoğun çatışmaların ardından tarihi Palmira antik kentinin kontrolünü sağlamıştı. Kent geçen mart ayında rejim güçlerinin kontrolüne geçmişti.

Suriye'deki iç savaştan önce Palmira, ülkenin en önemli turistik merkezlerinden biriydi. Her yıl binlerce turist, antik kenti görmek için bölgeye akın ediyordu.

Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Kuruluşu (UNESCO), terör örgütü DEAŞ tarafından tahrip edilen Suriye’nin Humus kentindeki tarihi Palmira şehrinin büyük zarar gördüğü tespitinde bulunmuştu.BM güvenlik güçlerinin koruması altında bölgeye giden UNESCO heyeti, Palmira'daki büyük heykellerin, büstlerin, mezarların ve anıtların büyük bir kısmının yıkılıp, parçalandığını bildirmişti.